SASTANAK

Plenković okupio župane: ‘Pada interes za cijepljenje, moramo ubrzati proces‘

Plenković je županima pokazao i prezentaciju procijepljenosti: ‘Grad Zagreb je najbrži, prvom dozom cijepljeno je 46,7 posto građana‘
Andrej Plenković
 Ranko Suvar/Cropix

Premijer Andrej Plenković u utorak je ustvrdio da opada interes za cijepljenje protiv covida te pozvao novoizabrane župane da pomognu u ubrzavanju procesa cijepljenja koji je jedini prava zaštita protiv koronavirusa.

Apeliram na sve vas da date impuls da se procjepljivanje nastavi boljim ritmom, pozvao je premijer na sastanku s novoizabranim županima, gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Glavne teme sastanka su okvir za nastavak partnerstva i suradnje Vlade s jedinicama lokalne i područne samouprave, prioriteti Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, te novog višegodišnjeg financijskog okvira, daljnja dinamika procesa cijepljenja kao i pripreme za turističku sezonu.

Župani u intenziviranju cijepljenja mogu pomoći preko županijskih centara za javno zdravstvo, istaknuo je premijer.

"Svi koji se mogu cijepiti, neka se cijepe. Što prije steknemo kolektivni imunitet, prije ćemo raditi, razvijati se, ali i biti privlačni onima koji misle doći ovdje na ljeto", rekao je Plenković.

Plenković je županima pokazao i prezentaciju procijepljenosti u Hrvatskoj.

"Grad Zagreb je najbrži, prvom dozom cijepljeno je 46,7 posto građana. Šibensko-kninska županija je 31,4 posto, 15 posto manje. Bilo bi dobro da se to ujednači. Hrvatska je ukupno na 39,8 posto procijepljenih prvom dozom, a ukupno na 17,2 posto", rekao je Plenković.

Ambicija je do 30. lipnja doći na 50 do 55 posto cijepljenih prvom dozom. Premijer misli da je to realno, a to, rekao je, podrazumijeva cijepljenje još 300 i nešto tisuća ljudi.

"To je dohvatljivo. No, ono što primjećujemo je opadanje interesa za cijepljenje na dnevnoj bazi. To je očito. Dio građana se ne želi cijepiti, dio misli da je pandemija gotova. No prave zaštite od korone osim cijepljenja nema", poručio je Plenković.

Cjepiva, kaže, ima dovoljno, a u ovom je trenutku razlika između utrošenih doza i onih koje su došle u Hrvatsku, oko 500.000.

"Vodite računa da nam se ne dogodi nekakvo žarište, to će vama biti reputacijska šteta. Zato je taj proces procjepljivanja bitan i apeliram na vas da sve ubrzamo. Tome će nam pomoći Covid potvrde, a cijela uredba stupa na snagu 1. srpnja", kazao je premijer.

Obnova od potresa i ubrzanje cijepljenja najvažnije zadaće

Iznio je i nadu da će ovakvi sastanci postati praksa od koje nitko neće odustati te kao temeljni cilj naveo ravnomjeran razvoj Hrvatske i demografsku revitalizaciju zemlje.

Osvrnuo se i na prošlu pandemijsku godinu i na potrese, istaknuvši da je pandemija stajala Hrvatsku više od 32 milijarde kuna, a procijenjena šteta od potresa je 128 milijardi kuna te je obnovu od potresa i ubrzanje procesa cijepljenja izdvojio kao najvažnije zadaće.

Predstavljajući planove Vlade u iduće tri godine, izdvojio je četiri cilja: otvorenje Pelješkog mosta iduće godine, ulazak u Schengenski prostor 2022., u eurozonu 2023 te nabavu borbenih aviona.

"To su četiri ključne stvari i teme koje će, uz obnovu od potresa i gospodarski rast, obilježiti nadolazeće godine", poručio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 16:38