PREMIJER U ČAKOVCU

Plenković oštro uzvratio Milanoviću, komentirao i Glas poduzetnika: ‘Umjesto da nam kažu hvala...‘

Predsjednik Vlade u Čakovcu komentirao je i najnoviji istup predsjednika Milanovića kao i nove zaplete u aferi Vjetroelektrane
 Luka Gerlanc/Cropix

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas je posjetio Čakovec gdje je dao potporu kandidatu HDZ-a za župana Goranu Gotalu i njegovom zamjeniku Nikoli Hrenu, kao i kandidatima HDZ-a za gradonačelnike i načelnike u Međimurskoj županiji. Premijer je dao i izjavu za medije.

Premijer je komentirao izjavu udruge Glas poduzetnika da bi se od 15. svibnja trebale otvoriti sve djelatnosti jer je, kako tvrde iz udruge pozivajući se na šefa HZJZ-a Krunoslava Capaka, situacija s koronom pod kontrolom budući da je treći val završio.

- Mi smo u proteklih godinu i tri mjeseca kvalitetno balansirali zaštitu zdravlja, gospodarske aktivnosti, društveni život, sve što je bitno da društvo funkcionira. Mnoge druge zemlje su imale znatno restriktivnije mjere. Što se tiče naše potpore poduzetnicima i radnicima, znate da smo 225 milijuna kuna dali za 20 tisuća radnika u Međimurju, to na razini Hrvatske znači nešto manje od 700 tisuća radnika što je 10 milijardi kuna, naknada radnicima od 4 tisuće kuna, skraćeno radno vrijeme i fiksni troškovi. Vlada je stala iza građana i poslodavaca, a to se vidi po broju osiguranika. Kod nas nije bilo eksplozije nezaposlenih kao što su to najavljivali zastupnici SDP-a. Što se tiče daljnjih otvaranja, to će se otvarati koliko epidemiološke prilike dopuste. Paušalne izjave su smiješne. Umjesto da kažu hvala što ste učinili za poslodavce i radnike, neka malo pročitaju što smo učinili - kazao je.

Na pitanje hoće li biti potpora za radna mjesta u lipnju, premijer je kazao da će to ovisiti o epidemiološkim prilikama.

- Najbitnije je da se intenzivira proces cijepljenja. Ogromne su količine cjepiva na raspolaganju i na liječnicima obiteljske medicine je veliki teret odgovornosti da privuku građane da se cijepe - kazao je premijer.

- Ne mogu reći danas kakva će biti epidemiološka situacija za dva mjeseca. Takav prediktivni model nismo vidjeli. Cijepljenje je vrlo važno. Pozivam sve sugrađane da se cijepe, cjepiva ima dovoljno, cijepljenje je korisno i dobro, prednosti su veće od rizika koje ono donosi - kazao je premijer.

Na pitanje je li zadovoljan dinamikom cijepljenja, premijer je kazao da je dao jasan signal županima, ministru zdravstva, ravnatelju HZJZ-a, kao i da čelnici županijskih zavoda znaju da moraju povećati broj procijepljenih ljudi jer cjepiva ima dovoljno.

- Ovaj tjedan je tjedan uhodavanja na veće količine - kazao je premijer.

Osvrnuo se i na uključivanje ministara u lokalne izbore i je li njihova potpora važna.

- Mislim da je to normalno. Nije nitko od ministara postao ministar slučajno. Normalno je kada je vrijeme lokalnih izbora da podupiru kandidate na lokalnim razinama - kazao je premijer.

Premijer je kazao i da se troje ministara nalazi na listama za lokalne izbore.

- Kandidate imamo samo u tri situacije – jedan je u Međimurju ministar Darko Horvat, drugi u PGŽ-u ministar Oleg Butković i treća je ministrica Marija Vučković na listi za Gradsko vijeće Ploče jer je čelnica HDZ-a u Pločama... Teoretski smo mogli svi biti na listama jer zakon to dopušta, tako da nismo pretjerali - kazao je premijer.

Premijer je komentirao i izjavu predsjednika Zorana Milanovića da ništa nije napravljeno po pitanju sanacije i obnove na potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji.

- Osim što huška na pojedine zastupnike manjina, to mu je osnovni sport, što vrijeđa ili nastoji ušutkati struku. Interesantniji mi je bio pokušaj ušutkavanja zamjenika predsjednika Vrhovnog suda koji je rekao stručni stav što on kao sudac i jedan od kandidata suca Europskog suda za ljudska prava i čelnik GRECO-a misli kako birati predsjednika Vrhovnog suda. Ne vidim da je uloga predsjednika da ušutkava struku. Struka bi trebala biti jasnija i razgovjetnija o temi kršenja zakona koje krši Milanović. Što se tiče obnove, imate ministra Horvata, na Vladi ćemo sutra donijeti odluke. Znam da svi rade svoj posao i trude se pomoći ljudima koji su unesrećeni - kazao je premijer.

- On vjerojatno dobiva poziv i odaziva se. Nekad se odaziva tamo gdje je HDZ, a nekad nastoji pomoći SDP-u, rekao je Plenković o Milanovićevim 'terenskim' obilascima.

Na pitanje o aferi Vjetroelektrane i susretu poduzetnika Milenka Bašića i ministra financija Zdravka Marića, premijer je kazao da s tom temom nema ništa.

- Marić je temeljito odgovorio na ta pitanja i bitno je da je poštovana sva procedura, bankarski standardi, praksa i odobravanje kredita od HBOR-a. Da Marić nije bio pod pritiscima? Ne znam. Znam da je taj kredit odobren sukladno praksi i zakonu - kazao je.

Na pitanje je li praksa da se ministar Marić sastaje s poduzetnicima koji dobivaju kredit HBOR-a premijer je kazao:

- Što je problem da se sastao? Ako je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ako postoji investitor koji se želi naći s njime ne vidim da je tu bilo što protuzakonito - kazao je.

Novinari su premijeru postavili i pitanje je li znao o pritiscima Josipe Rimac i Gabrijele Žalac o kojima se pisalo u medijima.

- Ne dobro. Razgovarao sam s ljudima da mi se takve stvari moraju signalizirati - kazao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 06:48