COVID DODATAK NA MIROVINE

Plenković otkrio koliko novca stiže, odgovorio i na pitanje je li to kupovina glasova uoči izbora

‘Vlada je po toj logici kupovala naklonost 680.000 radnika zadnjih godinu dana‘, poručuje premijer
Andrej Plenković i Josip Aladrović
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas predstavnike umirovljenika u Banskim dvorima. Premijer je, naime, prošloga tjedna najavio kako će u sljedećih nekoliko tjedana biti isplaćen covid dodatak umirovljenicima, o čemu je detalje jučer objavio Jutarnji list.

Nakon današnjeg sastanka premijer je dao izjavu za medije i objavio koliki će biti covid dodatak te kada će biti isplaćen.

- Vodili smo razgovore kako da pomognemo najranjivijoj skupini u Hrvatskoj, to su umirovljenici. Danas je 31. ožujka ove godine u odnosu na 31. ožujak prošle godine, imamo 18 tisuća osiguranika više. Prosječna mirovina je 2880 kuna. Kroz reformu mirovinskog sustava smo povećali mirovine za 13,5 posto. U zakonima smo vodili računa o sugrađanima koji imaju najniže mirovine, njima se mirovina povećala za još 3 posto, rekao je Plenković.

image
Andrej Plenković
Damjan Tadic/Cropix

Rekao je kako su došli do zaključka da je potrebno donijeti odluku kojom bi jednokratno isplatili umirovljenicima primanje radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom covida-19.

- Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika. Onim korisnicima mirovine kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja do 1500 kuna, isplatit će se primanje u iznosu od 1200 kuna. Onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja 1500 do 2000 kuna, isplatit će se jednokratno novčano primanje od 900 kuna. Onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja od 2000 do 3000 kuna isplatit će se iznos od 600 kuna te onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja između 3 i 4 tisuće kuna, isplatit će se jednokratno novčano primanje u iznosu od 400 kuna, rekao je.

- Kada je riječ o ovim primanjima, važno je napomenuti nekoliko točaka oko kojih smo se usuglasili, što će umirovljenicima biti posebno važno. Jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ono ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja. Prema našim podacima, ovom odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja trebalo bi biti obuhvaćeno oko 850 tisuća umirovljenika. Bit će isplaćeno ukupno oko 600 milijuna kuna. Tu će biti obuhvaćeni i korisnici razmjerne mirovine - kazao je premijer.

Isplata će ići krajem travnja ili početkom svibnja najavio je Plenković. Ministar Josip Aladrović kazao je da je datum početka isplate 30. travnja, a svi od kojih će se morati prikupljati dodatnu dokumentaciju će biti nešto kasnije u obradi i isplati.

image
Andrej Plenković i Jasna Petrović
Damjan Tadic/Cropix

Premijer je odgovorio na pitanje zašto se čekalo da se s isplatom kreće sada i kupuju li se time glasovi 850 tisuća umirovljenika.

- Mi smo razgovarali o ovoj temi i pravu umirovljenika, ona su puno šira. U našem redovitom dijalogu smo spomenuli konkretnu, koja je tu. Vlada je po toj logici kupovala naklonost 680 tisuća radnika zadnjih godinu dana jer su svi dobivali mjesečno 4 tisuće kuna. Ovo je potez odgovorne Vlade koja razumije da su umirovljenici najranjivija skupina, da je njihov položaj zahtjevan, da je naša reforma išla za tim. Kada je donesen paket mirovinskih zakona, mirovine su povećane 13,5 posto. Ovo je jednokratna potpora u okolnostima pandemije za koju ne mogu biti odgovorni niti umirovljenici, Vlada, država. Temeljno načelo društvene solidarnosti prema onima koji su najranjiviji mogu se razumjeti u ovim okolnostima - kazao je.

- Ova sredstva nisu bila planirana. Postoji institut indeksacije mirovina i to je način kako rast mirovina prati rast plaća. Zbog te indeksacije otvorio se prostor na pozicijama Mirovinskog zavoda za osiguranje te je država u poziciji da napravi taj iskorak - kazao je premijer.

Dodao je i da najviše ima onih s mirovinom između 2 i 3 tisuće kuna koji će dobiti 400 kuna, a da ima oko 120 tisuća onih kojima će biti isplaćeno 1200 kuna.

Premijer je kazao kako će se 600 milijuna kuna za covid dodatak pokriti iz razlike iz iznosa kojeg Vlada ima na raspolaganju zbog niže indeksacije.

- To ne zahtijeva rebalans ili bilo što - kazao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2022 18:54