PREDSJEDNIŠTVO HDZ-a

Plenković: ‘Otkud rezerve, koji su to argumenti, gdje je ta politička odgovornost?‘

Praktički smo sada 15-16 sati od konačne odluke o članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru, kazao je Plenković

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković istaknuo je u srijedu nesporan ustavni temelj za sudjelovanje Hrvatske u europskoj misiji vojne pomoći Ukrajini, a s obzirom na rezerve dijela oporbe, pozvao je saborske zastupnike da povlače poteze iza kojih će moći stajati u budućnosti.

"Sad se smišljaju nekakve proceduralne smicalice ili se pak vojnu misiju želi pretvoriti u civilnu. To je stvar krupne političke odgovornosti, ja ih pozivam da dobro promisle, imaju čistu situaciju”, poručio je Plenković saborskim zastupnicima u izjavi novinarima nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

Reagirajući na dio oporbe koji se protivi Vladinu prijedlogu da Hrvatska vojska sudjeluje u misiji EU za potporu Ukrajini, Plenković je upitao: "Otkud rezerve, kojom logikom, kojim argumentima, gdje je ta politička odgovornost?"

Vladinu prijedlogu protivi se i predsjednik Republike Zoran Milanović. Saborski zastupnici bi trebali o prijedlogu glasati 15. prosinca, a za prihvaćanje je potrebna dvotrećinska većina.

HDZ je ovoga tjedna pokrenuo pregovore s oporbenim klubovima u Saboru da bi prikupio potporu misiji, no za sada nema dogovora između vlasti i oporbe.

"Ono o čemu se razgovara neke su ideje o tome koji oblici angažmana bi mogli biti u toj odluci, a koje sugeriraju neke druge parlamentarne stranke", rekao je Plenković.

Kao ključno istaknuo je da je "ustavni i zakonski temelj nesporan i jasan, te u cijelosti na tragu višegodišnje prakse različitih Vlada, predsjednika…"

Dodao je kako će se glasanjem u Saboru odlučivati o participaciji Hrvatske u misiji u kojoj sudjeluju brojne članice EU-a u tri oblika - u zapovjednoj strukturi, slanju naših instruktora u Poljsku ili Njemačku te primanjem stotinjak ukrajinskih vojnika na obuku.

Plenković je istaknuo da to nije nikakav katalog djelovanja koji je smislio netko unutar HDZ-a, nego je to prijedlog Glavnog stožera OSRH

S obzirom na to da je Hrvatska prije samo 30 godina bila žrtva velikosrpske agresije, Plenković kaže da mu nije jasno kako postoje politički akteri koji imaju toliko rezervi za ovakvu misiju, a to nije odlazak u Ukrajinu.

Nemamo namjeru ponovno pitati Milanovića za suglasnost

Prethodno je predsjednik Milanović odbio razmotriti dopis ministra obrane Marija Banožića u kojemu se tražila njegova suglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriju Hrvatske. Svoj stav je argumentirao i tvrdnjom da po hrvatskom Ustavu unutar granica Hrvatske mogu djelovati samo pripadnici oružanih snaga država saveznica, što Ukrajina nije.

Plenković je danas rekao da ga nemaju namjeru ponovno pitati za suglasnost.

“Mi ne pitamo nikoga ništa dva puta”, rekao je Plenković dodajući da je politika HDZ-a jasna i konzistentna i da se neće mijenjati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2023 01:58