PREMIJER U UKRAJINI

Plenković otvorio Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom sveučilištu

‘Na taj način gradimo prijateljstvo, gradimo odnose, jačamo u konačnici i položaj ukrajinske manjine u Hrvatskoj‘

Andrej Plenković

 Matija Djanješić/Cropix

Premijer Andrej Plenković otvorio je u srijedu navečer Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom nacionalnom sveučilištu Tarasa Ševčenka koji će "i u budućnosti svjedočiti o bliskosti hrvatskog i ukrajinskog naroda".

"Veliko mi je zadovoljstvo da sudjelujem na otvaranju Centra za hrvatski jezik i kulturu koji će i u budućnosti svjedočiti o bliskosti hrvatskog i ukrajinskog naroda, a ovdje posebno i o bliskosti i sličnosti hrvatskoga i ukrajinskog jezika", rekao je Plenković obraćajući se rektoru i studentima.

Podsjetio je da na Filozofskom fakultetu u Zagrebu postoji katedra ukrajinistike.

"Na taj način gradimo prijateljstvo, gradimo odnose, jačamo u konačnici i položaj ukrajinske manjine u Hrvatskoj i položaj onih Hrvata koji žive u Ukrajini", istaknuo je premijer.

Najavio je da će se sutra, tijekom posjeta Lavovu na zapadu Ukrajine, sastati s Hrvatima koji žive u tom dijelu zemlje i "još jednom osvijestiti poveznice i snažnu, stoljetnu vezu između dva naroda".

Prilikom otvaranja Centra za hrvatski jezik i kulturu premijer je darovao stotinjak knjiga kako bi malo oplemenio njihovu biblioteku.

"Veselim se nastavku suradnje i ovim mladim generacijama koje će gajiti hrvatsko-ukrajinske odnose", rekao je na kraju Plenković.

Drugog dana službenog posjeta Ukrajini, u četvrtak, hrvatski premijer će boraviti u Lavovu gdje će posjetiti Ukrajinsko grkokatoličko sveučilište i održati predavanje na temu budućnosti Europe. Također je predviđeno, među ostalim, polaganje cvijeća na spomenik Hrvatima poginulima na Istočnom bojištu u Prvom svjetskom ratu, susret s profesorima i studentima kroatistike i sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 05:38