SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Ovakva situacija daje nam nadu da ćemo moći razmišljati o popuštanju mjera‘

Izglasan je zaključak koji se odnosi na otpis režijskih troškova vezanih za struju i RTV pretplatu na potresom pogođenim područjim
Andrej Plenković
 Davor Pongracic/Cropix

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade kazao je da je najbitnije što će donijeti niz konkretnih odluka koje bi trebale olakšati život stradalima na petrinjskom području, posebice kad je riječ o režijskim troškovima za struju i za plin 'što je važna poruka našim sugrađanima'.

Osvrnuo se i na epidemiološku situaciju.

- Imamo ohrabrujući silazni trend, što je dobro je da je tjedni prosjek pao na razinu sredine listopada, broj preminulih je u padu, broj hospitaliziranih prepolovljen je u odnosu na vrhunac koji smo imali prije mjesec dana. Trenutno imamo treći najveći dvotjedni pad među članicama EU. Mjere koje smo uveli i odgovorno ponašanje doveli su do preokretanja trendova i tu trebamo nastaviti. To smo uspjeli bez policijskog sata i zatvaranja u odnosu na druge zemlje i ukoliko ovako nastavimo daje nam nadu da ćemo moći promišljati i o popuštanju mjera. Jedan od prvih signala je i početak polugodišta. Dio školaraca se vratio, a nadamo se da će uskoro i ostatak.

- Nastavljamo s kampanjom cijepljenja, danas su stigle nove doze Pfizerovog cjepiva. Očekuje se odluka EMA-e za AstraZenecu čime se broj doza naglo povećati, to bi nam omogućilo procjepljivanje najugroženijih ljudi tijekom proljeća - komentirao je premijer, pa riječ prepustio ministru branitelja i šefu Stožera za sanaciju posljedica potresa, Tomi Medvedu, koji se osvrnuo na posljedice potresa i kazao kako je na petrinjskom području postavljeno dosad 507 kontejnera i kućica.

- Proslijeđeno je 2500 zahtjeva za privremeni smještaj osoba koje su izgubile domove. Izrazito je bitno da su sve naše sastavnice djelovale još intenzivnije pogotovo kad je riječ dostavi grijalica i toplih obroka - rekao je Medved i dodao kako su sveukupno zaprimljene 46.902 prijave štete, a pregledano je 21.628 objekata.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić predložio je da se ljudima čiji su objekti pretrpjeli štetu otpišu sva potraživanja i naknade za isporučenu energiju za siječanj, veljaču i ožujak 2021. što je Vlada i usvojila.

- Otpisat će se i potraživanja za premještanje priključka. Krajnjim kupcima se otpisuju računi za električnu energiju. HEP će kroz povezana društva građane čiji su objekti pretrpjeli štetu, ako od njih otkupljuju plin, otpisati račune i za to - kazao je.

Vlada je izglasala i obustavu naplate RTV pretplate za kućanstva stradala u potresu čiji su objekti pretrpjeli štetu za razdoblje od tri mjeseca s mogućnošću produljenja.

Medved: Do sada postavljeno 507 kontejnera i kućica, u tri dana njih 130

Potpredsjednik Vlade i ravnatelj Stožera civilne zaštite za obnovu potresom pogođenih područja Tomo Medved izjavio je u ponedjeljak kako su na području Sisačko-moslavačke županije postavili ukupno 507 kontejnera i kućica za stradale, a samo u tri dana postavili su ih 130.

"Od prošlog tjedna ojačani su timovi za isporuku i postavljanje kontejnera i kućica u funkciju, do sada je postavljeno ukupno 507 kontejnera i kućica. U protekla tri dana njih 130", rekao je Medved na sjednici Vlade.

Izvijestio je kako su na elektroenergetsku mrežu priključili preko 650 privremenih smještajnih objekata, uključujući i one iz privatnih donacija.

Dodao je kako su redovito održavali sjednice Stožera, a osim redovitih sjednica održali su i tematski sastanak s predstavnicima Ministarstva financija koje je izradilo smjernice i preporuke za jedinice lokalne i područne samouprave.

Lokalni stožeri CZ-a proslijedili su ukupno 2500 zahtjeva za privremeni smještaj osoba koje su izgubile svoje domove, od čega ih je 777 prioritetnih zahtjeva.

"S današnjim danom evidentirano je 2045 osoba koje su nakon potresa privremeno boravište prijavile van Sisačko-moslavačke županije", dodao je Medved.

Istaknuo je kako su na Stožeru donijeli zaključak o nabavi materijala za uspostavu kontejnerskog naselja na lokaciji Staro Sajmište u Petrinji, a dodatno su mobilizirali jednu tvrtku radi postavljanja šatora za građane i volontere na lokaciji Sportsko-rekreativni centar Banovac u Glini.

Donesen je i zaključak o mobilizaciji više pravnih osoba za prijevoz privremenih stambenih jedinica iz baze u Lekeniku, te zaključak o mobilizaciji jedne pravne osobe za angažiranje kranske dizalice i dvije dizalice s kamionom za sanaciju dimnjaka i krovova na području Siska.

Izvijestio je kako su s jedinicama lokalne samouprave usuglasili da će one dostavljati svoje potrebe za hranom te prihvat i određivanje punktova, kao i definiranje osoba za daljnju distribuciju hrane.

Medved je izvijestio kako su zbog hladnijeg vremena sve sastavnice djelovale još intenzivnije u smjeru dostave toplih predmeta za grijanje.

"Podijelili smo 53 tone hrane, 25.263 topla obroka za stanovništvo, 5774 obroka za operativne snage. Obzirom na posljedice potresa proveli smo 892 usluge psihosocijalne pomoći, održali smo sastanak s Nacionalnim centrom za psihotraumu i drugim pružateljima usluga psihosocijalne pomoći radi koordinacije na terenu", kazao je Medved.

Od posljednje sjednice Vlade Hrvatski centar za potresno inženjerstvo zaprimio je 5328 novih zahtjeva za pregled objekata, od čega ih je pregledano 3258.

"Sveukupno je do sada zaprimljeno 46.902 prijave štete, a ukupno je pregledano 21.628 objekata. Kao rezultati od ukupno pregledanih objekata u kategoriji s crvenom naljepnicom je 2639 objekata, sa žutom 4422 objekta, i sa zelenom 12.609 objekata", naglasio je Medved.

Također je najavio kako im slijedi intenziviranje svih aktivnosti i koordinacije s lokalnom samoupravom vezanim za organizaciju prehrane i postavljanje privremenih smještajnih kapaciteta te njihovo spajanje na vodovod i elektroenergetsku mrežu. (Hina)

Vlada odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima

Vlada je odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i nezavisnim profesionalcima u kulturi te je zadužila Ministarstvo financija i Ministarstvo kulture i medija da u ovoj godini osiguraju dodatnih 20 milijuna kuna za izravne potpore kulturnom sektoru.

Odluku o tome donijela je na sjednici u ponedjeljak, a potpore će se distribuirati kroz krizni fond za potporu likvidnosti kulturnog sektora - samostalnih umjetnika, samozaposlenih i nezavisnih profesionalca u kulturi.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je riječ o pomoći djelatnosti koju obilježavaju specifični oblici rada i nije obuhvaćena mjerama HZZ-a te im se pomaže putem posebnog fonda Ministarstva kulture i medija.

"Kroz javni poziv koji smo sad raspisali prikupit ćemo precizne podatke o prihodima samostalnih umjetnika tijekom teške 2020. godine i onda temeljem tih podataka od ožujka nastaviti bilo s mjerama izravnih potpora ili provođenjem ad hoc natječaja, kako bi omogućili njihov rad i u ovim posebnim okolnostima", rekla je.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je ova odluka poruka da je kultura važna i u vrijeme pandemije te potresa.

Hrvatskome saboru Vlada je s današnje sjednice uputila Izvješće o učincima provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a temeljem zaključka Sabora koji je Vladu zadužio da mu to izvješće podnosi tri puta godišnje, dok je na snazi Odluka o proglašenju epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u Republici Hrvatskoj, donesena 11. ožujka prošle godine.

U izvješću se detaljno navode i obrazlažu učinci provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, vezano uz suzbijanje epidemije bolesti covid-19

"Predmetnim izvješćem izlažu se učinci provedbe mjera u području zdravstva, socijalne skrbi, gospodarstva i društvenih djelatnosti, provedbe ostalih mjera javnozdravstvene zaštite, mjera u obveznom zdravstvenom osiguranju, znanosti i obrazovanju, unutarnjim poslovima, sanitarno-inspekcijskom nadzoru te ostali učinci postignuti mjerama iz Zakona", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:47