PRATITE UŽIVO

Plenković: ‘Ovo je najveće povećanje plaća u državnim i javnim službama ikada‘

Vlada na današnjoj sjednici donosi nove uredbe o koeficijentima

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Vlada na današnjoj sjednici donosi nove uredbe o koeficijentima za izračun plaća zaposlenih u državnoj i javnim službama.

"Uredbe koje donosimo se odnose na najveće povećanje plaća u državnim i javnim službama ikada i to je navažnija tema današnje sjednice", rekao je na početku sjednice premijer Andrej Plenković, prenosi N1.

Još jednom je čestitao vaterpolistima na svjetskom zlatu te im zaželio sreću na skorašnjim Olimpijskim igrama u Parizu: "Još jednom se potvrdilo da je vaterpolo najtrofejniji hrvatski momčadski sport. Pružili su nam silan ponos i silno veselje."

Govorio je i o proteklim Vladinim aktivnostima kroz tjedan.

Osvrnuo se i na susret s Brojanom Krišto. "Glavni cilj BiH, a i Hrvatske je da u ožujku pomognemo u donošenju odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Europskom unijom", kazao je.

Ponovio da je riješen 30-godišnji spor čime su postignuti uvjeti za gradnju novog maksimirskog stadiona.

Spomenuo je da je jutros održana i sjednica Nacionalnog savjeta za digitalnu transformaciju, a nakon toga okrenuo se glavnoj točki ove sjednice Vlade kako je sam rekao, a to je predstavljanje koeficijenata u državnoj i javnoj službi.

"Protekle četiri godine bili smo suočeni s pandemijom, dva potresa, energetskom krizom kao posljedicom rata u Ukrajini, s inflatornim pritiscima i sa svinjskom kugom. Minimalna plaća od 2016. godine do danas porasla je za 103 posto. S 414 eura na 840. Prosječna plaća je porasla s 749 na 1191 eura (59 posto). Prosječna mirovina je porasla s 357 na 551 euro. Imamo najnižu stopu nezaposlenih i ona iznosi 6 posto. Mi smo ukupuno kao vlada plasirali pomoć u vrijednosti od 7.2 milijarde eura", naglasio je premijer, prenosi Dnevnik.hr.

"Ovom reformom postigli smo znatno povećanje u državnim i javnim službama. Plenković je prezentirao nove uredbe o plaćama te naglasio da su ovom reformom uspjeli ostvariti cilj veće pravednosti prema svima.

"Jednake plaće za poslove jednake složenosti", naglasio je premijer, dodajući da je to znatno povećanje koeficijenata u državnim i javnim službama.

Naglasio je kako uspoređujući plaće od ožujka 2023. do ožujka 2024. zabilježen rast od 31,9 posto.

"Ostvarili smo cilj većih povišica za deficitarna zanimanja. Reforma cilja na povećanje plaća 244 tisuće zaposlenih u državnim i javnim službama", poručio je.

"Cilj ove reforme je da rad u držvanom službom učinimo privlačnim za mlade i da privučemo talente", rekao je.

"Ovo je najveće povećanje plaće u hrvatskoj vojsci nakon niza godina", naglasio je premijer.

Što se tiče koeficijenta za učitelje premijer je rekao da su napravili sljedeće iskorake.

"S ovo reforomom to znači 490 eura viša plaća za učitelje - bruto", rekao je premijer.

Povećanje za zdravstvenog radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je za 346 eura.

USKORO OPŠIRNIJE...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 15:40