‘PRILIČNO DOBAR POSAO‘

Plenković: ‘Ovo je postignuće bez presedana. Pokazuje se koliko je Hrvatskoj važno članstvo u EU‘

‘Dobili smo više nego duplo u odnosu na prvih sedam godina članstva‘ - rekao je premijer
Andrej Plenković
 Francisco Seco/Afp

Premijer Andrej Plenković objavio je rano jutros novinarima u Bruxellesu da su čelnici zemalja članica EU-a postigli dogovor o novom prijedlogu plana za oporavak i sedmogodišnjeg proračuna.

- Nakon dugog iscrpljujućeg Europskog vijeća koje je završilo jutros oko 5:35 postignut je dogovor i novom višegodišnjem financijskom okviru i o novom instrumentu EU iduće generacije.

Svi skupa kao šefovi država i vlada možemo iskazati zadovoljstvo da je došlo do ovoga kompromisa, pokazalo se da moramo pokazati političku zrelost, uputiti prave poruke našim sugrađanima, svim državama članicama, ulagačima, financijskim tržištima, pa i cijelom svijetu jer od Unije se očekuje da bude primjer i lider.

Kompromis koji je danas postignut je jako dobar zato što su svi su nešto dobili, a najviše će dobiti proces gospodarskog oporavka. Kad je riječ o RH, možemo biti izrazito zadovoljni - rekao je Plenković pa pojasnio.

- Priželjkivali smo da mi dobijemo duplo više sredstava nego što smo imali u prvom financijskom okviru. Tad je bilo 10,7, pa recimo oko 21,4 ili 21,5. bi bilo sjajno. Na kraju, ono što ide za Hrvatsku u tzv. nacionalnoj omotnici, dođemo na iznos od preko 22 milijarde eura. Ovo je postignuće bez presedana, više nego duplo od prvih sedam godina članstva. Mislim da ćemo imati pravu, sjajnu čvrstu polugu za provođenje reformi, realizaciju projekata, ulaganja i brzi gospodarski oporavak. Na ovaj način se još jednom pokazuje koliko je Hrvatskoj važno članstvo u Europskoj uniji. Želim zahvaliti kolegama i kolegicama u Vladi koji su dali svoj doprinos, cijelom timu ovdje u Bruxellesu, ekipama u svim ministarstvima i kabinetu... Postigli smo veliko postignuće. Hrvatska je dobila sve skupa više 22 milijarde eura. Ubrajamo se među one zemlje koje su dobile dodatna sredstva i u koheziji i u poljoprivredi. Nakon dosta posla, mogu reći da smo odradili prilično dobar posao ovdje u Bruxellesu - poručio je Plenković.

Upitan o novcu za regije koje su doživjele demografski gubitak, Plenković je rekao:

- Ja sam to kompenzirao kroz ruralni razvoj jer mi je bitno da Slavonija dobije dodatna sredstva u tom pogledu. Izračun je takav da je veći demografski gubitak nekoliko baltičkih zemalja tako da smo mi tu, bez obzira na sve naše demografske probleme izvan tih paragrafa ali smo to kompenzirali s ogromnim sredstvima koja su nam na raspolaganju tako da će biti novaca i za demografsku revitalizaciju, dodao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 11:52