O PLJAČKI INE

Plenković: Ovo nije politički sponzorirana aktivnost, u pitanju su pojedinci. Bitno je da taj novac neće uteći‘

Kaže da su politički protivnici na ovom slučaju vidjeli priliku za skupljanje političkih bodova

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom govoru na 145. sjednici Vlade RH najavio je paket mjera pomoći od sljedećeg tjedna, osvrnuo se na veliku pljačku Ine, a komentirao je i ubojstvo u Novskoj.

“Želio bih još jednom najoštrije osuditi ovaj grozan slučaj nasilja, još jedno ubojstvo žene u Novskoj. Dosta samo napravili u pooštravanju zakonskih odredbi, ali fenomen nasilja je teško iskorijeniti”, kazao je premijer, prenosi N1.

“Ovo je nešto što ruši same temelje u društvu”, dodao je.

Komentirao je i rast BDP-a od 7,7% i kazao da smo po tome “gotovo sto posto iznad prosjeka u EU”.

“Tu je veliki doprinos dao robni iznos, turizam, građevina…”, rekao je Plenković i dodao da smo imali odličnu turističku sezonu s izvrsnim rezultatima.

Premijer je zaželio dobrodošlicu prvašićima i onima koji se vraćaju u školske klupe. “Obrazovanje je ključ hrvatske budućnosti”, rekao je, dodajući da će se nastaviti ulagati u obrazovanje.

Podsjetio da od 5. rujna krećemo s dvojnim iskazivanjem cijena. “To je važan instrument prilagodbe na proces zamjene kune za euro. Ključno je zaštiti hrvatske potrošače.”

Najavio je i novi paket mjera od sljedećeg tjedna.

“Od idućeg tjedna izaći ćemo s paketom mjera za zaštitu građana i poduzeća od poskupljenja cijena, a naročito cijena energenata. Mjere se dovršavaju, bit će sveobuhvatne, bit će namijenjene iza kućanstva, neprofitni sektor, bolnice, škole, vrtiće… Učinit ćemo sve da računi budu takvi da će ih moći plaćati bez većih problema. Naravno da ćemo posebno voditi računa o najugroženijim u našem društvu”, kazao je Plenković.

Potom se osvrnuo i na pljačku Ine.

“Mi ćemo poduzimati korake da se stvari promijene jer ovo što se dogodilo je katastrofalno i mislimo da iz korijena treba promijeniti da se ovo više ne dogodi. Politički gledano trebaju dogovarati skupine ljudi koje su to organizirali.”

Kaže da su politički protivnici na ovom slučaju vidjeli priliku za skupljanje političkih bodova. “Naša borba protiv korupcije je snažna.”

Naglasio je da ovo nije “politički motivirana ili sponzorirana” aktivnost te da su ovdje u pitanju pojedinci.

“Novac je sačuvan, dio je (450 mil.) uplaćeno u državni proračun i neće uteći nigdje i to je važna poruka”, kazao je Plenković, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:25