POGLEDAJTE DOKUMENT

Plenković: Ovo su nove izborne jedinice!; Najveća promjena dogodila se u Zagrebu

Najveća promjena je u Zagrebu, koja bi u novom zakonu trebala biti podijeljena u tri izborne jedinice

Andrej Plenković

 Cropix

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak, predstavljajući novi Zakon o izbornim jedinicama, da će 22 posto građana svoje pravo glasa konzumirati u nekoj drugoj izbornoj jedinici, a najveća promjena je u Zagrebu, koji se umjesto na četiri sada dijeli na tri jedinice.

Premijer je na početku istaknuo da su u donošenju novog zakona ključne bile četiri poruke:

- Osigurati jednaku težinu glasa. Teži su zastupnici koje je birao manji broj birača, rekao je i upozorio na nesrazmjer 4. i 9. jedinice.

- Izborne jedinice moraju što više pratiti administrativne granice, najvažnije je imati na umu formulaciju - što više, rekao je Plenković.

- Odstupanja ne bi smjela biti veća od +/- 5 posto, poručio je.

image

Andrej Plenković, Ivan Malenica

Damir Krajac/Cropix
image

Andrej Plenković

Damir Krajac/Cropix

- Novi zakon trebalo bi donijeti do 1. listopada 2023. godine, jer je Ustavni sud ukinuo postojeći zakon. Budući da smo ozbiljan i uređena zemlja, cilj je da ovaj zakon koji vlada predlaže od strane vlade bude upućen u Sabor do ljetne stanke na prvo čitanje, dodao je

- Mi nismo primijetili da je Ustavni sud rekao da u potpunosti promijenimo izborni sustav. Mi smo to shvatili da treba modificirati ono što imamo. Čak 78% birača nakon ove modifikacije ostat će u izbornim jedinicama u kojima su u ovom trenutku, istaknuo je.

- Najveća promjena se događa u Zagrebu, koja više neće biti podijeljena u 4., nego u tri izborne jedinice. Otklanja se prigovor da stanovnici na Jarunu ili Brezovici glasuju s biračima koji su na obali Jadranskog mora. Te specifičnosti više nema: Zagreb je sada u 1., 2. i 6. izbornoj jedinici, poručio je Plenković.

Plenković je istaknuo da su željeli zadržati postojeći model od 10 jedinica u kojima se bira 14 zastupnika.

Trenutno su najveća odstupanja u 4. izbornoj jedinici koja ima najmanje birača, a najviše birača je u 9. izbornoj jedinici, one su bile na polovima tog nesrazmjera.

image
N1 Screenshot

Temeljem predloženih izmjena izbornih jedinica, najveće odstupanje od prosječnog broja birača po izbornoj jedinici (364.664) iznosit će samo 2,2 posto u X. izbornoj jedinici (372.712), a sve ostalo je unutar 2,2 posto.

- U budućem sustavu najmanje je odstupanje u prvoj izbornoj jedinici (356.866), a razlika je u oko 15.000 ljudi, rekao je.

Plenković kaže kako su nastojali da izborne jedinice budu što sličnije po broju birača zbog budućih demografskih trendova.

- Da osiguramo da sustav koji predlažemo ne doživi modifikacije nakon godinu dana kada se krenu održavati izbori, poručio je.

- Ovakvu strukturu kakvu mi imamo nema baš puno zemalja i to uvjetuje kako će izgledati izborne jedinice. Dubrovačko-neretvanska nema kuda, pa će biti u 10. izbornoj jedinici, kazao je Plenković.

Geografski najveća je sedma izborna jedinica, ali je riječ o krajevima koji imaju najveći efekt depopulacije. Tu su cijela Ličko-senjska, Karlovačka, najveći dio Sisačko-moslavačke, sjeverni dio Zadarske te sjeverni i istočni dio Primorsko-goranske županije.

image

Ivan Malenica

Damir Krajac/Cropix

Slavonskim županijama, koje su do sada imale najveća odstupanja, u njihovim izbornim jedinicama pridodani su dijelovi Sisačko-moslavačke (peta izborna jedinica), odnosno Koprivničko-križevačke (četvrta).

Premijer je na novinarski upit kazao da su zakon pripremili stručnjaci u Ministarstvu pravosuđa i uprave, bez stranačke skupine, te je odbacio kao neistinita nagađanja da su na njemu radili Vladimir Šeks i Karlo Ressler.

Plenković je odgovarao na pitanje novinarke o VII. izbornoj jedinici koja se proteže kroz pet županija, a obuhvaća Karlovačku i Ličko-senjsku te dijelove Sisačko-moslavačke, Zadarske i Primorsko-goranske županije.

- Ustavni sud je odlučio 7. veljače da ukine izborni zakon. Na početku sam rekao da mi nismo odlučili donijeti novi izborni sustav, nego modificirati postojeći. Mogli smo cijelu Hrvatsku staviti u jednu izbornu jedinicu, staviti 30 bonus zastupnika za relativnog pobjednika. Govorim o krajnje korektnom i fer pristupu za ono što je Ustavni sud ostavio kratko vrijeme za veliku raspravu. Išli smo napraviti ono što je bila srž odluke Ustavnog suda. Imamo 40.000 birača u županiji koja zauzima puno prostora. Sedma izborna jedinica je korektnija nego ranije. Otklonjena je najveća primjedba u VII. izbornoj jedinici. Nema nijednog grada, osim Zagreba, koji je podijeljen u dvije izborne jedinice, nema općine, ali ima županija. Sada ih je 14, a prije je bilo 17. Ideja o izbornim jedinicama u kojima se bira različit broj zastupnika najčešće dolazi od onih koji nemaju nikakve veze sa sudjelovanjem u demokratskim procesima. Nije isto biti nositelj liste u kojoj se bira 13 i one u kojoj se bira 9 zastupnika, rekao je.

image
N1 Screenshot
image
N1 Screenshot

Malenica: Podaci iz registra birača su vjerodostojni jer se svakodnevno ažuriraju

Prijedlog novih izbornih jedinica izrađen je na temelju registra birača u kojem ima oko 500.000 ljudi više nego što je punoljetnih građana u Hrvatskoj, kao što je pokazao popis stanovništva iz 2021.godine.

Unatoč tome, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica smatra da su podaci iz registra birača vjerodostojni, s obzirom da se svakodnevno ažuriraju i povlače podaci iz evidencije prebivališta koje vodi MUP.

„Popis stanovništva je rađen 2021.godine, a izbori bi trebali biti tijekom 2024. Tijekom tri godine se sigurno događaju određene migracije. U predloženom modelu smo analizirali kako bi to izgledalo s obzirom na popis punoljetnih stanovnika. U odnosu na ove izborne jedinice, njih devet je ispod pet posto odstupanja, a jedna malo iznad pet posto", kazao je Malenica.

Iako MUP vodi evidenciju prebivališta, znatno mu je otežano raditi odjavu prebivališta po službenoj dužnosti, napomenuo je.

„Imali smo odluku Ustavnog suda iz srpnja prošle godine, u kojoj kaže da je odjava prebivališta po službenoj dužnosti koje provodi MUP u jednom konkretnom predmetu bila utvrđena kao povreda prava na slobodu kretanja”, rekao je Malenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 05:47