NA KONFERENCIJI O SIGURNOSTI

PLENKOVIĆ 'Parlamentarni izbori 16. srpnja? Otkud vam ta informacija?

 CROPIX

Premijer Andrej Plenković prilikom Međunarodne konferencije 'Budućnost Europe – Sigurnosni i politički izazovi' koja se održava u zagrebačkom muzeju Mimara dao je izjavu medijima.

Na pitanje je li 16. srpnja datum izbora o kojem razmišlja ukoliko ne uspije skupiti većinu, odgovorio je:

'Ne, otkud vam ta informacija?', kazao je premijer, prenosi N1.

- Što se tiče razgovora s parlamentarnim strankama, njih ćemo voditi u tišini do kraja drugog kruga lokalnih izbora, rekao je premijer i dodao da neće ići u širu rekonfiguraciju Vlade.

Na sva ostala novinarska pitanja koja su se ticala imenovanja novih ministara, kao i sastavljanja nove parlamentarne većine, premijer je imao isti odgovor: 'Nakon drugog kruga.'

Upitan da prokomentira govor američkog predsjednika Donalda Trumpa u Bruxellesu, koji je oštro prozvao članice NATO-a da ne plaćaju dovoljan iznos za članstvo, Plenković je rekao da je NATO jamac kolektivne sigurnosti i obrane svih članica, a poruka Trumpa je bila očekivana. Kazao je i da se članice ne pridržavaju plaćanja zbog objektivne činjenice da sve, izuzev Hrvatske i Slovenije, koje su devedesetih pretrpjele ratna stradanja, nakon Drugog svjetskog rata žive u miru i stabilnosti.

- Vojni proračun i rješavanje krize odnosi se na krize van teritorija članica. Nove ugroze zahtijevaju da sve ono što se izdvaja za obranu bude na inteligentan način međusobno interoperabilno - rekao je Plenković, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 14:18