KRENULA PROIZVODNJA

Plenković: ‘Počelo je kovanje hrvatskog eura‘; Vujčić: ‘Radit će se u tri smjene, treba nam 420 milijuna komada‘

U Svetoj Nedelji je svečano obilježen početak proizvodnje hrvatskih eurokovanica

Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

U Svetoj Nedelji je svečano obilježen početak proizvodnje hrvatskih eurokovanica. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić ovom su prilikom dali izjavu za medije.

- Upravo smo i osobno stekli uvid kako se u hrvatskoj kovnici novca kuju kovanice eura. S 1. siječnja Hrvatska postaje dio europodručja. To podrazumijeva i kovanje kovanica ovdje, kao i nabavljanje novčanica, rekao je premijer Plenković, prenosi N1.

- Smatramo da smo proces provodili vrlo sustavno. To je strateški cilj, koji ostvarujemo, koji će ostati. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos, dodao je.

Plenković je podsjetio da je na hrvatskim kovanicama u konačnici odlučeno da je na podlozi hrvatska šahovnica, da je na 2 eura karta Hrvatske, na 1 euru hrvatska kuna, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na 5, 2 i 1 centu dva slova na glagoljici HR, dok na obodu kovanice od 2 eura piše "O lijepa, o draga, o slatka slobodo".

image

Andrej Plenković

Damir Krajac/Cropix

"To su sve motivi koji su u konačnici usvojeni, koji svi predstavljaju našu državnost, našu povijest, našu novčarsku tradiciju, našu prepoznatljivost i kulturu", rekao je Plenković.

- Tijekom jeseni finalizirat će se aktivnosti oko ulaska u Schengen. U ovim okolnostima, dobro je da smo dio eurozone. Bit ćemo zaštićeniji u svim izazovima koji su pred nama, kazao je Plenković.

- Ovdje radi 70-ak radnika, Ovdje se kuju gromne količine kovanog novca. Za to treba dobra organizacija kovanog novca. Siguran sam da će sve biti obavljeno kako treba, rekao je.

- Radit će se u tri smjene, od 0 do 24 kako bi se iskovalo 420 milijuna komada hrvatskih eurokovanica do kraja godine, odnosno 3700 tona, rekao je Vujčić.

- To je veliki logistički napor koji podrazumijeva i povlačenje kuna iz optjecaja, kazao je guverner.

image
Damir Krajac/Cropix

- Sve su kovanice vrlo lijepe. Premijer je rekao da je bolje kad ih uzmu u ruku nego na slici, našalio se Vujčić. 500 milijuna komada novčanica kuna će se povući.

- Kao da napravite stup od 50 kilometara. Ne postoji takva garaža. Dogovorili smo se s vojskom za izgradnju kapaciteta, odgovorio je Vujčić na pitanje što će biti s kunama koje su u opticaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:50