OD VELIKE VAŽNOSTI

Plenković podržao projekt razvoja kampusa Borongaj: ‘Sveučilište u Zagrebu kičma je obrazovnog sustava‘

Premijer je rekao da je Hrvatska trenutno na razini 76 posto razvijenosti EU i da je to dostigla prije nego što se očekivalo

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u ponedjeljak znanstveno-učilišni kampus Borongaj u Zagrebu i podržao projekt njegova razvoja koji je matično Sveučilište proglasilo najvažnijim strateškim projektom Hrvatske.

Vlada podržava projekt koji naredne godine zajedno s partnerima može smireno realizirati, posebno ako bismo privukli interes gospodarstva, rekao je Plenković nakon što je domaćin rektor Stjepan Lakušić predstavio projekt koji je inicijalno potaknut 2008., ali za čiju se realizaciju, rečeno je, odlučila aktualna uprava Sveučilišta.

Plenković je podsjetio da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ocijenilo projekt zanimljivim te dodao da će njegova realizacija osvježiti glavno hrvatsko sveučilište, doprinijeti razvoju gospodarstva, zadržavanju mladih u Hrvatskoj te učiniti Hrvatsku još boljom.

Premijer je rekao da je Hrvatska trenutno na razini 76 posto razvijenosti EU i da je to dostigla prije nego što se očekivalo te napomenuo da dostizanjem postotka od 80 do 82 posto dolazi do demografskom preokreta, odnosno zaustavljanja iseljavanja.

Izjavio je da je Hrvatska povećala ulaganja u znanost s 1,6 milijardi eura 2016., na 3,3 milijarde eura danas, odnosno s 0,96 posto BDP-a 2016. na 1,43 posto BDP-a danas.

Sveučilište u Zagrebu kičma je hrvatskog obrazovnog sustava i važno za razvoj zemlje te je jako važno za četiri strateške teme razvoja Hrvatske do kraja desetljeća, a to su demografski razvoj, dekarbonizacija, digitalizacija i obrazovanje, rekao je Plenković nakon što je obišao Tehničko veleučilište u Zagrebu koje se uređuje u kampusu Borongaj.

Rektor Lakušić je predstavljajući projekt kampus Borongaj izjavio da Sveučilište u Zagrebu trenutno obrazuje 52 posto studenata u Hrvatskoj, proizvodi 65 posto znanosti i da koristi više od 70 posto EU projekata hrvatskih sveučilišta.

Naglasio je važnost razvoja Sveučilišta u smislu izgradnje znanstvene infrastrukture bez koje hrvatska sveučilišta ne mogu računati da se mogu naći ispod 300. mjesta na svjetskoj ljestvici kvalitete sveučilišta.

Dosadašnji razvoj kampusa bio je ograničen snagom pojedinačnih institucija, ali je potrebno sustavno riješiti prometni položaj i infrastrukturu kampusa, rekao je.

Uz više specijalnih istraživačkih centara, naveo je, u kampusu će biti izgrađen studentski dom s 400 ležaja vrijedan 160 milijuna eura i sveučilišna sportska dvorana vrijedna devet milijuna eura.

Većina projekata nalazi se u visokoj razini priprema, ali još nisu u fazi izrade tehničke dokumentacije, zaključio je Lakušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 12:29