SJEDNICA VLADE

Plenković pohvalio petero ministara pa poručio: ‘Krećemo na snažan put ekonomskog oporavka‘

Na sjednici će, uz informacije o stanju vezanom za koronu i potres, biti i prijedlog zakon o Hrvatskoj zakladi za znanost.
Andrej Plenković
 Marko Todorov/Cropix

U 9 sati u Nacionalnoj knjižnici u Zagrebu počinje sjednica Vlade. Na početku sjednice obratio se premijer Andrej Plenković koji je u uvodu podsjetio da je Europska komisija Hrvatskoj uplatila 818 milijuna eura. Na početku je pohvalio ministra Marića zbog Nacionalnog plana oporavka.

- Nakon što smo potpisali dogovor s EK, Komisija u kratkom roku realizirala uplatu od 6,14 milijardi eura koje su došle Hrvatskoj kao predujam za pokretanje svih projekata koje smo kandidirali kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Vjerujem da ćemo krenuti na snažan put ekonomskog oporavka, rekao je.

Plenković rekao i kako će jučer predstavljene izmjene Zakona o obnovi stvoriti pretpostavke za ubrzanje obnove nakon potresa te sada treba operativno krenuti u snažnu provedbu tog procesa.

"Vjerujemo da će te izmjene stvoriti pretpostavke za ubrzanje procesa obnove. Imamo dosta već pripremljenih sredstava i za obnovu javnih i privatnih objekata, sada je ključno operativno krenuti u snažnu provedbu procesa obnove", rekao je Plenković.

Izmjene Zakona će ići u proces javnog savjetovanja zajedno sa Zakonom o državnom inspektoratu, a nakon što prođe savjetovanje, idu na Vladu te u proceduru izmjena u Hrvatski sabor, pojasnio je.

Između ostalog, premijer se osvrnuo i na odluku SAD-a da hrvatske građane uključe u Program izuzeća od traženja viza, istaknuvši kako je to snažan signal partnerstva i nove vrste nivoa odnosa sa SAD-om, osobito u sigurnosnom pogledu, ali je i važna politička poruka koja će se sigurno prevesti i u bolje ekonomske odnose.

- Čestitam ministru Božinoviću i Grlić Radmanu na naporima koji su rezultirali time da SAD uključi Hrvatsku u program izuzeća od viza, rekao je Plenković.

Zahvalio je ministru Aladroviću na "svim naporima koje je učinio oko poboljšanja položaja umirovljenika u Hrvatskoj".

Vezano za umirovljenike i obilježavanje 75. obljetnice Matice umirovljenika, premijer je najavio kako će ovih dana dodatno otvoriti rok za covid dodatak za umirovljenike. Poručio je i kako idu s novim važnim iskoracima koji će omogućiti poboljšanje položaja umirovljenika u Hrvatskoj, a o tome će više govoriti sljedećih dana.

- Spomenuo bih i Tjedan sporta i zahvalio ministrici Brnjac na organizaciji, rekao je.

Što se tiče epidemije covida-19, Plenković je rekao kako smo u fazi umjerenog stabiliziranja broja novozaraženih. Važnim je istaknuo to što je za sada preko 50,6 posto odrasle populacije potpuno cijepljeno, a 54 posto cijepljeno najmanje jednom dozom.

- Apeliramo na starije da se cijepe, njih potpuno cijepljeno 68% i pozivamo ih da iskoriste ovu mogućnost. Donirali smo 200.000 doza cjepiva, dajemo svoj doprinos globalnoj zaštiti od virusa.

Na sjednici će, uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i potres, biti i prijedlog zakon o Hrvatskoj zakladi za znanost.

Vlada će donijeti i zaključak o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda te izmijeniti Odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti covid-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2022 14:02