PREMIJER U IZOLACIJI

Plenković ponudio Milanoviću da ide u Bruxelles: ‘Zahvalio se, predstavljat će nas Janša‘

U Uredu predsjednika tvrde da je prijedlog da nas zastupa Janša došao od samog Milanovića. Oko prijedloga su se obojica usuglasili
 Bruno Konjević/Cropix

Hrvatsku će u četvrtak na samitu EU predstavljati slovenski premijer Janez Janša, objavio je u srijedu predsjednik vlade Andrej Plenković koji na tom sastanku neće biti jer mu je zbog kašlja uzrokovanog covidom-19 produljena izolacija.

Plenković je na sjednici Vlade kazao da je prvo predložio predsjedniku države Zoranu Milanoviću da sudjeluje na samitu.

"Ponudio sam (Milanoviću) da on ode u ime Republike Hrvatske. On je cijenio tu gestu, zahvalio se, no s obzirom na sadržaj tema, ocijenio je da on ne bi išao u Bruxelles sutra”, objasnio je Plenković, dodavši da se Milanović potom složio da se Janša ovlasti za predstavljanje Hrvatske.

U četvrtak i petak održava se fizički sastanak na vrhu EU koji će biti posvećen mađarskoj i poljskoj blokadi europskog proračuna i plana oporavka, odnosima sa Sjedinjenim Državama i pandemiji.

Da je Milanović odbio ići u Bruxelles potvrdili su i u Uredu predsjednika.

- Predsjednik Vlade Plenković obavijestio je predsjednika Republike Milanovića kako ne može sudjelovati na sastanku Europskog vijeća te je predložio predsjedniku Milanoviću da on predstavlja Republiku Hrvatsku. Predsjednik Milanović je na to predložio predsjedniku Vlade da Republiku Hrvatsku predstavlja Republika Slovenije i to na tragu ranijih primjera dobrosusjedske suradnje prijateljskih država u takvim situacijama.

Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je kako je takva praksa već postojala jer je Republika Slovenija predstavljala Republiku Hrvatsku, kao što je Republika Hrvatska predstavljala Republiku Sloveniju, te su se usuglasili da tako bude i ovoga puta.

Prema čl. 141.b Ustava, Republiku Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i Predsjednik Republike Hrvatske. S obzirom na prirodu posla u Europskom vijeću, Predsjednik Republike zastupa Republiku Hrvatsku samo iznimno kada se radi o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti, pojasnili su u Uredu predsjednika

Inače, Janša je Hrvatsku zastupao početkom listopada na izvanrednom sastanku Europskog vijeća s kojeg je Plenković morao otići prije završetka kako bi se stigao susresti s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u Dubrovniku.

Plenković će po savjetu liječnika ostati u izolaciji još nekoliko dana zbog kašlja uzrokovanog covidom-19.

Ranije je iz Banskih dvora priopćeno da se premijer osjeća dobro i da nema povišenu tjelesnu temperaturu te da nastavlja rad od kuće kao i dosad.

Plenković je od 28.11. u izolaciji jer mu je supruga bila zaražena koronavirusom. Dva dana poslije i on je bio pozitivan na testiranju.

Premijer je na današnjoj vladinoj sjednici istaknuo da je vrlo važno da se nastavi trend smanjenje broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj što je još uvijek “vrlo zahtjevna zadaća”.

"Važno je da se svi zajedno pridržavamo mjera kako bismo smanjiti dinamiku epidemije pred Božić", poručio je premijer Plenković.

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:17