ANDREJEV TIM

PLENKOVIĆ POSLOŽIO VLADU: OVO BI TREBALI BITI SVI NOVI MINISTRI Kujundžić i Ćorić ulaze u Banske dvore, Tolušiću poljoprivreda, stiže i Martina Dalić

S lijeva na desno: Martina Dalić, Tomislav Tolušić, Andrej Plenković (mandatar), Tomislav Ćorić, Milan Kujundžić
 Goran Mehkek / Ronald Goršić / Damir Krajac / Hanza Media

Iz HDZ-a je procurio posljednji popis budućih ministara, za koji je moguće da će se još mijenjati prije konačne odluke. Sabor će o podršci novoj Vladi odlučivati sutra (srijeda), a danas od 17 sati počinje sjednica Predsjedništva HDZ-a, na kojoj bi Plenković trebao u svojoj stranci predstaviti novu Vladu.

Od sadašnjih ministara ostaju Tomo Medved (Ministarstvo branitelja), Lovro Kuščević (Ministarstvo graditeljstva), Zdravko Marić (financije) i Tomislav Tolušić, ali ovaj put s drugim resorom, poljoprivrede. Na njegovo mjesto u Ministarstvo za regionalni razvoj i europske fondove dolazi Gabrijela Žalac.

Novi resor, za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, navodno će pripasti Nadi Murganić, zdravstvo Milanu Kujundžiću, dok će na čelo ministarstva obrazovanja doći Pavo Barišić.

Ministarstvo gospodarstva trebala bi voditi Martina Dalić, koja će ujedno biti i potpredsjednica Vlade, dok će se na čelu resora rada i mirovinskog sustava naći Tomislav Ćorić. Čini se da je riješena i jedan od najvećih nepoznanica, pa će kultura pripasti Nini Obuljen Koržinek, a od ranije je poznato da će na čelu Ministarstva vanjskih poslova biti Davor Ivo Stier, a na čelu Ministarstva obrane Damir Krstičević.

Prema zadnjim informacijama, resor turizma trebao bi voditi Gari Capelli. Činilo se da je u jednom trenutku Goran Marić najizgledniji ministar prometa, dok je dosadašnji šef tog resora Oleg Butković bio na izlaznim vratima, no u posljednji je trenutak došlo do novog obrata i Butković, prema posljednjim informacijama, ipak ostaje na svojoj funkciji.

To je 15 ministara iz kvote HDZ-a, a četiri dolaze iz Mosta - Slaven Dobrović bit će ministar okoliša i prirode kojemu se pridružuju energetika i vodno gospodarstvo, Ante Šprlje bit će ministar pravosuđa, a Vlaho Orepić ministar unutarnjih poslova. Ivan Kovačić će biti ministar uprave i potpredsjednik Vlade.

Osim Kovačića i spomenute Martine Dalić, potpredsjednici Vlade bit će i Damir Krstičević i Zdravko Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 05:34