NAKON SJEDNICE KLUBA

PLENKOVIĆ POTVRDIO DA I ON MISLI DA JE U HDZ-u BILO OPSTRUKCIJA 'Ima niz indicija za to, pogledajte situaciju u nekim manjim mjestima, malo neobično'

Andrej Plenković
 Jure Mišković / Hanza Media

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković bio je u utorak poslijepodne na sjednici Kluba zastupnika HDZ-a nakon čega je odgovarao na pitanja novinara.

- Imali smo redovitu sjednicu kluba i razgovarali o redovnim točkama dnevnog reda i zaključili smo tko će se baviti kojom temom u raspravama u Saboru - kratko je rekao šef HDZ-a na početku obraćanja novinarima.

Je li se razgovaralo o mirovinskoj reformi, to jest o mogućem povlačenju zakona kako bi se izbjegao referendum - pitali su novinari.

- Razgovarali smo o inicijativi sindikata da se neki dijelovi te reforme izmijene ili ukinu. Većina članova podržava tu reformu, odgovorio je Plenković.

- Kako doživljavate ponašanje gospodina Pupovca? On i neki drugi zastupnici iz vladajuće većine su glasali za zakon o reformi, a onda su potpisali za referendum? - bilo je iduće pitanje.

- Vidjet ćemo nakon razgovora s partnerima na čemu smo pa ćemo sjesti sa sindikalnim predstavnicima. Riječ je o reformi koja se jako dugo i pomno pripremala, prošla je puno provjera - naglasio je premijer.

Na pitanje kakvo je stanje u vladajućoj stranci, uz opasku novinara da na sastanak kluba nisu došli Davor Ivo Stier i Miro Kovač, Plenković je odvratio:

- Danas nije bilo zasjedanja Sabora i puno drugih članova nije došlo. Izostao je i gospodin Bačić koji se ispričao što ga nije bilo. O stanju u stranci nismo raspravljali, a nisam još razgovarao sa Stierom i Kovačom, izjavio je i dodao da nije razgovarao ni s Milijanom Brkićem.

O čemu je govorio Robert Kopal kada je rekao da je netko iz stranke opstruirao europske izbore - pitali su novinari šefa HDZ-a.

- Mi smo pokazali da dobro baratamo svim pitanjima na razini europske politike i podigli smo iskorištenost EU fondova na 68 posto, ali što se tiče samih rezultata na izborima mi nismo zadovoljni. Očito na razini niza županija nismo imali rezultate u skladu s očekivanjem, to jest ti rezultati bili su ispod očekivanja i županijskih organizacija. Nakon detaljne analize ćemo na sjednicama stranačkih tijela utvrditi gdje smo i kako pogriješili.

Na potpitanje novinara da detaljnije objasni zašto je stranka podbacila na izborima, Plenković je rekao.

- Ima niz indicija o opstruiraju. Malo je neobično, ako u manjim mjestima izlazak na izbore ljudi za koje se presumira da glasaju za HDZ ima 'x', a nakon toga broj glasača za neke manje izbore, za koje se također presumira da glasaju za HDZ ima 'x', a da je rezultat na izborima različit.

Što je s financiranjem udžbenika za izborne predmete? Hoćete li udovoljiti zahtjevu Milana Bandića da se smijeni ministrica Divjak? - pitali su novinari.

- Ajmo u meritum stvari - što se tiče financiranja za obvezne predmete zakon je jasan, obveze su jasne, a mi ćemo naći sredstva da financiramo i jedne i druge udžbenike.

Ako ne zahvalite gospođi Divjak na suradnji, znači li to kraj suradnje s klubom Milana Bandića? - bilo je iduće pitanje.

- Nismo mi još u toj fazi - kratko je rekao premijer.

Najveća opasnost dolazi nam od država koje ne žele širenje EU, kaže SOA. Jesu li to Rusija i Kina? - bilo je zdanje pitanje novinara, na što je Plenković tek kratko rekao.

- Za mene u tom izvješću nema ništa novoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:10