ZAKON O TRGOVINI

Plenković potvrdio pisanje Jutarnjeg: ‘Neradna nedjelja je na čekanju, moramo biti oprezni‘

‘To je bio dio našeg programa, važno je da takvi zakoni, koji su imali sudbinu da su padali na Ustavnom sudu, budu takvi da prođu test ustavnosti‘

Andrej Plenković

 Ranko Suvar/Cropix

Premijer Andrej Plenković potvrdio je danas pisanje Jutarnjeg lista i priznao da Vlada želi izbjeći eventualne probleme s ustavnošću novog Zakona o trgovini koji definira neradnu nedjelju za trgovce, pa je zbog toga novi propis na čekanju do daljnjega.

Podsjetimo, Zakon je prošao javno savjetovanje još u kolovozu, trebao je stupiti na snagu početkom iduće godine, ali budući da ponovno uvodi iznimke za neke trgovce koji će moći raditi sve nedjelje u godini, umjesto samo 16 koliko će moći raditi drugi, postoji velika opasnost da bi ga Ustavni sud treći put srušio.

Premijer je ipak rekao kako će Zakon ići, ali nije rekao kada.

- To je bio dio našeg programa, važno je da takvi zakoni, koji su imali sudbinu da su padali na Ustavnom sudu, budu takvi da prođu test ustavnosti. Zato smo oprezni i želimo napraviti najdetaljnije moguće konzultacije – poručio je Plenković.

Njemu kao pravniku, dodao je, ne bi se svidjelo da zakon, koji je po njemu dobar i potreban, i kojeg ogromna većina podržava, padne na Ustavnom sudu.

- Zakon je tu i sada se radi na nijansama. Vrag je u detalju – rekao je Plenković.

I ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić ranije je poručio kako Vlada nije odustala od ideje neradne nedjelje, ali da žele još čuti sve prijedloge.

- Nije ideja da idemo sa zakonom koji će trajati tri mjeseca i onda nakon tri mjeseca pred Ustavnim sudom, odnosno po ocjeni tog suda pasti. Ideja je da uzmemo u obzir sve ono što smo imali prilike čuti i vidjeti tijekom javne rasprave, sve prijedloge i komentare, pozitivne i negativne kritike na zakonski prijedlog - rekao je Ćorić.

On je u svojoj inicijalnoj formi, dodao je, nešto drugačiji od prijedloga koji su prije postojali kada ih je rušio Ustavni sud.

Nije znao reći kad će zakon u proceduru, ali rekao je da nema nijednog razloga da se, uz neko kratko vrijeme prilagodbe, ako zakon bude izglasan u prvoj polovici sljedeće godine, ne bude i u implementaciji sljedeće godine.

Nacrt prijedloga novog Zakona o trgovini, koji je predviđao da će trgovine moći raditi samo 16 nedjelja u godini, prošao je javno savjetovanje još 1. kolovoza. No konačnog teksta novog izmijenjenog zakona još nema u Vladinoj proceduri, kako smo pisali, a ustavna stanka u radu Sabora, koji bi ga trebao izglasati, počinje 15. prosinca, što znači da se do daljnjega odgađa primjena zabrane rada trgovina nedjeljom.

Na e-savjetovanje stigle su 73 primjedbe na prijedlog Zakona. Ustavni sud već je dvaput rušio zakone koji su definirali neradnu nedjelju u trgovini, 2004. i 2009. U obrazloženju odluke iz 2009. na zakonsko rješenje koje je bilo vrlo slično onome koje sada predlaže Vlada, a u kojem opet dopušta brojne iznimke za one koji mogu raditi nedjeljom - od benzinskih crpki, kioska, tržnica, prodaje putem automata, objekata u lukama i kolodvorima, OPG-ova, turističkih i kulturnih objekata, do trgovina u sklopu vjerskih objekata ili bolnica - Ustavni sud je zaključio da to nije u skladu s Ustavom i člankom 49. stavkom 2. kojim "država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:37