PORODILJNE NAKNADE

Plenković potvrdio pisanje Jutarnjeg: ‘Ta je mjera dio našeg programa. Najvažnije je da Hrvatska opstane‘

Premijer se osvrnuo i na najavljene pune porodiljne naknade rekavši kako je to dio njihovog programa
Premijer Andrej Plenković
 Cropix

Premijer Andrej Plenković u petak je potvrdio da će se ići u deliminitranje porodiljnih naknada istaknuvši da je to jako dobra demografska mjera koja je dio programa Vlade u ovome mandatu.

"To je dio našeg programa, idemo u tom pravcu. Nastojat ćemo da fiskalni kapaciteti budu takvi da možemo ići u taj iskorak", rekao je Plenković nakon što je nazočio otvorenju 23. "Jeseni u Lici".

Današnji Jutarnji list objavio je da bi se obiteljska naknada tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, koja sada iznosi najviše 5654,20 kuna, izjednačila s punom plaćom zaposlenog roditelja koji koristi dopust, i to najvjerojatnije od druge polovice sljedeće godine, a premijer je upitan o tome u Gospiću rekao kako se "ide u tom pravcu".

Smatra to jako dobrom demografskom i poticajnom mjerom koja može potaknuti što veći broj obitelji i mladih da se odluče imati više djece.

Jutarnji list navodi i da bi izjednačavanje iznosa roditeljske naknade i pune plaće zaposlenih i samozaposlenih roditelja stupilo na snagu zajedno s uvođenjem obaveznog očinskog dopusta koji, sukladno europskoj direktivi, Hrvatska treba uvesti najkasnije do 2. kolovoza iduće godine.

No, upitan o datumu uvođenja delimitiranih naknada, Plenković je odgovorio da to još nije odlučeno.

"Vidjet ćemo, imamo još jedan sastanak da pripremimo (financijski) plan za iduću godinu, ali mislim da ćemo tijekom našeg drugog mandat to sigurno i učiniti. A to je bio i plan", rekao je.

S obzirom na to da nije riječ o malom ukupnom iznosu potrebnom za tu mjeru, novinari su premijera pitali od kuda će se namaknuti novac, a Plenković je odgovorio kako će se kroz međuresorne konzultacije vidjeti koliko će to koštati te dodao kako je najvažnije "da Hrvatska opstane".

"Bez demografije, bez ljudi, sve što ulažemo ima manje smisla. Prema tome, demografska politika je vrlo bitna", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:09