'ŽELIMO REVITALIZIRATI EKONOMIJU'

PLENKOVIĆ POTVRDIO: VEĆ SE RADI NA APLIKACIJI ZA PRONALAŽENJE KONTAKATA GRAĐANA! 'Vodit ćemo računa o privatnosti korisnika'

 
Andrej Plenković
 Damir Krajac / CROPIX

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je da procjena pada BDP-a od sedam posto u ovoj godini i rast od šest posto u 2021. godini koju je donijela Europske banka za obnovu i razvitak (EBOR) svjedoči da je Hrvatska pandemiju koronavirus dočekala otpornija i sa zdravim javnim financijama.

"Njihova je procjena dosta manja od naše i one Europske komisije. Očekujem da ćemo nastaviti kvalitetnu suradnju EBRD-om", rekao je premijer Plenković uoči sastanka užeg kabineta Vlade.

Premijer je rekao da Hrvatska već nekoliko tjedana radi na aplikaciji za praćenje, odnosno pronalaženje kontakata građana te da je jedna od tvrtki koja radi na aplikaciji APIS IT. "Kada aplikacija bude gotova obavijestit ćemo javnost, ali mogu vam reći da će se maksimalno voditi računa o privatnosti korisnika", dodao je premijer.

Plenković je rekao da će Zakon o obnovi Grada Zagreba u javnu raspravu ući najkasnije neposredno prije sjednice Vlade Republike Hrvatske koja će se održati u četvrtak ujutro te da će javna rasprava trajati uobičajenih 30 dana. "Zakon je kompleksan, obuhvaća široko područje i sadržava razne tehničke detalje iz raznih stručnih područja. Želimo da svi građani koji to žele daju svoj doprinos. Primjerenije je da zakon ide u regularnu proceduru. Želimo da su zakoni koje donosimo kvalitetni", rekao je premijer.

Plenković je naveo da će Vlada RH građanima omogućiti 20 tisuća kuna za ciljanu sanaciju štete na svojim domovima, a rekao je i da će Vlada one građane kojima je oštećena jedina nekretnina smjestiti na alternativni smještaj te da ći im ona plaćati najam toga smještaja. "Radit ćemo i na osiguravanju dodatnih sredstava preko Europskog fonda za solidarnost", dodao je premijer te rekao da će u konkurenciju za smještaj ući samo oni kojima je oštećena jedina nekretnina.

Premijer je rekao da će ministar turizma Gari Cappelli organizirati sastanak ministara turizma Europske unije kako bi se dogovorila operativna provedba preporuke Europske komisije za postupno i koordinirano ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica ili regija unutar njih koje imaju sličnu epidiomološku situaciju.

"Želimo reaktivirati hrvatsko gospodarstvo, a mjere će biti sve više u funkciji revitalizacije turizma", konstatirao je Plenković. "Hrvatska je više nego privlačna destinacija, a nama je u cilju da se naši gosti ponašaju odgovorno kao i mi u doba pandemije."

Premijer je rekao da će se na sastanku parlamentarne većine razgovarati o raspuštanju Sabora. "U ovoj smo fazi pobijedili Covid-19. Javnozdravstvena slika je dobra. Mali brojevi zaraženih i mikro žarišta. Opreme imamo dovoljno. Nema nijednog elementa koji bi nam onemogućio da stanemo s reaktivacijom ekonomije", dodao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:16