GOSTOVANJE NA NOVOJ TV

PLENKOVIĆ POVEĆANJE NEOPOREZIVOG PRIMITKA SMATRA JAKO DOBROM MJEROM 'Mnogi su je poslodavci priželjkivali i mislim da smo reagirali u korist radnika'

Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je tijekom gostovanja u Dnevniku Nove TV da je izmjena pravilnika kojom se neoporezivi primitak povećao s 2.500 na 7.500 kuna i koja na snagu stupa 1. prosinca prilika da poslodavci nagrade svoje radnike, ako to žele.

"Mislim da je to jako dobra mjera. Mnogi su poslodavci upravo tako nešto priželjkivali i mislim da smo tu reagirali dobro in favorem poslodavaca i radnika", rekao je Plenković.

Plenković se ne boji da će za ovom mjerom posegnuti isključivo državne tvrtke već smatra da će to napraviti i privatne tvrtke. "Mnogi od njih su to htjeli i svi koji imaju ta sredstva na raspolaganju, možda će se sada kada na to nema poreza lakše odlučiti da daju dodatnu nagradu svojim zaposlenicima i to je bio smisao ove mjere", rekao je premijer i dodao da nije riječ o "13. plaći" kako je mjera kolokvijalno nazvana već da je riječ o neoporezivom primitku poput božićnice, uskrsnice ili regresa.

Plenković je konstatirao da zdravstveni sustav prošle godine kada je rebalansom proračuna dobio 1,3 milijarde kuna nije stvorio novi dug. "To je jako dobro. Ovogodišnjim smo rebalansom zdravstvu dali 400 milijuna kuna. Radimo na racionalizaciji i dostupnosti te mislim da smo tu ostvarili značajne pomake", rekao je premijer.

"Puno ulažemo, radimo to i kroz europske fondove, obnavljamo bolnice, radimo na velikim projektima u Puli i Rijeci, a ići ćemo i u Karlovac. Mislim da se napravilo puno. Dio zakonskih akata koji se odnose na zdravstvo, to je sljedeća reforma koja je u pripremi, ići će također pred Vladu i Sabor."

Predsjednik Vlade kaže da je zdravstvo najteže reformirati jer u njemu troškovi stalno rastu. "Mi smo kao društvo navikli na dostupnost zdravstvenih usluga. Tražimo u toj jednadžbi rješenje. Ministar (Milan) Kujundžić se trudi. Vidjeli ste i rasprave u Saboru", dodao je.

Plenković kaže da su Hrvatska i Kina okrenuli novu stranicu kada je tvrtka China Road and Bridge Corporation pobijedila na natječaju za izgradnju Pelješkog mosta.

"Odlazak u Kinu je jako dobro i detaljno pripremljen. To je za mene bio peti susret s kineskim premijerom, čovjekom koji će sa svojim izaslanstvom, gospodarstvenicima doći na proljeće u Hrvatsku. Bit ćemo domaćini velikog summita Kina+16 država srednje i istočne Europe. Imali smo razgovore s brojnim kineskim državnim i privatnim kompanijama", rekao je Plenković.

"Puno toga je dogovoreno tijekom tog puta. Mi smo razgovarali s njihovom kompanijom za željeznice. Razgovarali smo i s njihovom najvećom svjetskom kompanijom za brodogradnju. Kinezi će poslati svoje izaslanstvo koje se bavi i brodogradnjom. Razgovarali smo o ulaganjima u vjetroelektrane. Imate projekt kraj Senja, kineska kompanija Norinco. Razgovarali smo s Huawei, koji je jednako velik u ICT sektoru kao i Microsoft."

Premijer smatra da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila sve potrebne informacije o Marakeškoj deklaraciji te da ne zna zašto se njezin stav o tom dokumentu promijenio, ali je rekao da želi da se oko takvih tema ne histerizira i mistificira te da "uvijek isti akteri" prestanu plašiti ljude.

Plenković je rekao da će se s Milijanom Brkićem sastati slijedećeg tjedna te da mu je Brkić ranije rekao da nema nikakve veze s 'aferom SMS' te da nije na njemu da ocjenjuje vjerodostojnost Brkićevih tvrdnji o neumještanosti u 'SMS'.

Premijer većinu koju HDZ i njegovi koalicijski partneri imaju u Saboru drži stabilnom. "Ako netko od zastupnika iz drugih stranaka želi surađivati s nekim drugim strankama to nije nešto na što mi možemo utjecati. To su ljudi koji iz jedne stranke prelaze u drugu stranku i ne prelaze u HDZ", rekao je Plenković i dodao da on u ovakvom izbornom sustavu radi s ljudima koji ga podržavaju. Naglasio je da ga zanima samo pobjeda HDZ-a na predstojećim izborima, kako za Europski parlament, tako i drugima te je uvjeren u pobjedu HDZ-a na njima.

Plenković je za nadolazeće obilježavanje Dana vukovarske tragedije najavio da će i on kao i brojni građani i institucije sudjelovati u koloni sjećanja te da ne očekuje incidente ili zviždanje. "Vukovaru, Domovinskom ratu i braniteljima treba pokazati veliko poštovanje i želim da se svi ratni zločini procesuiraju", dodao je.

Premijer ne vidi problem u tome što bi u koloni sjećanja mogao biti i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i ne boji se nikoga, pa ni hrvatske desnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 23:05