SJEĆANJE NA HOLOKAUST

Plenković: Povijest nam mora pomoći u izgradnji tolerantnijeg i humanijeg svijeta

U središtu hrvatskog predsjedanja IHRA-om bit će inicijativa Future of Remembrance

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Povijest nam mora pomoći u izgradnji tolerantnijeg i humanijeg svijeta, poručio je u srijedu premijer Andrej Plenković u povodu hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).

„Danas Hrvatska započinje svoje predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, koji ujedinjuje vlade i stručnjake diljem svijeta u promicanju i unaprjeđenju obrazovanja, istraživanja i sjećanja na Holokaust“, istaknuo je u prigodnom obraćanju Plenković.

Sjećanje na Holokaust, kaže, ne tiče se samo prošlosti nego sadašnjosti i budućnosti. Budući da je naša generacija posljednja koja je imala priliku upoznati preživjele i svjedoke Holokausta to je sjećanje važnije nego ikad prije, rekao je premijer.

Moramo se, kaže, pobrinuti da Holokaust ne bude prepušten samo knjigama, filmovima, arhivima i muzejima, nego da očuvamo živo sjećanje na najmračnije razdoblje povijesti u svrhu sprječavanja genocida i masovnih zločina. To, ističe Plenković, dugujemo našoj djeci i budućim naraštajima.

U središtu hrvatskog predsjedanja IHRA-om bit će inicijativa Future of Remembrance, kojoj je cilj da IHRA-i osigura veću vidljivost te istodobno očuva suvremeno sjećanje razvijanjem digitalnih tehnoloških rješenja, promicanjem tolerancije, provođenjem definicija IHRA-e i borbom protiv govora mržnje u sportu.

"Ovo će sjećanje na Holokaust, suzbijanje antisemitizma i antiromsku diskriminaciju učiniti dostupnijima i relevantnijima za sve generacije, unatoč njihovoj dobi i lokaciji", istaknuo je Plenković.

Rekao je da će sve te teme razmotriti na Konferenciji Future of Remembrance, koja će se održati u Osijeku u drugoj polovici rujna, a u okviru hrvatskog predsjedanja bit će organizirana i međunarodna konferencija o genocidu nad Romima.

Holokaust najdokumentiraniji genocid na svijetu

"Holokaust je najdokumentiraniji genocid na svijetu. Kolektivna istina osoba koje su preživjele Holokaust dosad je bila najopipljiviji dokaz za suprotstavljanje poricanju i iskrivljavanju Holokausta. Sada je naša odgovornost da nastavimo ulagati iste napore dok svjedočimo porastu ekstremnih oblika antisemitizma, na globalnoj razini i na internetu, što je samo po sebi poricanje", istaknuo je.

Podsjetio je da su 24. veljače, na prvu godišnjicu brutalne agresije na Ukrajinu, države članice IHRA-e ponovno pokazale da je podupiranje Ukrajine zajednička obveza. Namjerno rusko izazivanje rata započelo je lažnom tezom o „denacifikaciji“ demokratske Ukrajine, a takvi su nečuveni primjeri iskrivljavanja među najvećim suvremenim prijetnjama nasljeđu Holokausta.

Danas se, kako je rekao, sprječavanje iskrivljavanja Holokausta odnosi na to kako štitimo činjenice, ali također i na način na koji štitimo budućnost te je stoga prvi prioritet hrvatskog predsjedanja obilježavanje desete godišnjice Radne definicije IHRA‑e o poricanju i iskrivljavanju istine o Holokaustu.

Premijer Plenković kaže kako IHRA, kao organizacija u punoj ekspanziji, mora osigurati sredstva za održavanje djelotvornog i učinkovitog upravljanja svojim različitim skupinama, istodobno osiguravajući usklađenost sa svojom strategijom i misijom te je stoga strukturna reforma IHRA-e drugi prioritet hrvatskog predsjedanja.

Plenković je također čestitao svom kolegi Ulfu Kristerssonu na uspješnom švedskom predsjedanju i najavio da će supredsjedateljice hrvatskog predsjedanja IHRA-om biti veleposlanica Terezija Gras i njegova posebna savjetnica Sara Lustig, priopćeno je iz Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:14