PREMIJER U ZADRU

Plenković povukao paralelu s agresijom na Ukrajinu: ‘Mi 90-ih nismo imali solidarnost i potporu kakvu oni imaju danas‘

- Tim više je obrana Hrvatske, Domovinski rat, oslobađanje teritorija, nevjerojatan podvig, kaže plenković

Andrej Plenković

 Zvonko Pavic/Cropix

Premijer Andrej Plenković u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru, na Svečanoj akademiji, istaknuo je kako današnje generacije duguju zahvalnost, slobodu i sve ono što danas ostvarujemo, svim hrvatskim braniteljima.

- Kada pogledamo u kontinuitetu posljednjih 30. godina, te devedesete bile su zasigurno neponovljive, jedinstvene i nezaboravne godine. One su te koje su odredile smjer razvoja Hrvatske i hrvatskoga društva. Hrvatska vojska, policija i branitelji su temelj Hrvatske države. Upravo zbog toga, Vlada RH, ne samo u godinama koje su iza nas, već i onim koje su pred nama, davat će pravu, istinsku i odgovarajuću pozornost svim bitnim datumima iz Domovinskog rata, vodit će računa o braniteljima i njihovim obiteljima, čuvajući njihova prava, jačajući ih i čineći život njihovih obitelji dostojanstvenim – naglasio je premijer Plenković, prenosi Zadarski.hr.

Istaknuo je također kako Vlada konstantno osnažuje hrvatsku vojsku i policiju, što je osobito važno u ovim vimenima u kojima živimo, koja su nestabilna s obzirom na to da usred Europe bijesni najveći sukob nakon II. Svjetskog rata.

- Izdvajamo najviše sredstava do sad za obranu i za modernizaciju naše vojske, dajemo doprinos tranziciji hrvatskoga naoružanja na zapadno naoružanje, najmodernije, koje nam jamči sposobnosti i kopnene vojske, ratnog zrakoplovka i mornarice. Ta je činjenica važna odrednica hrvastke Vlade i njene politike, u izrazito promjenjivim okolnostima kada je Rusija izvršila brutalnu agresiju na Ukrajinu – rekao je premijer i prisjetio se kako je upravo Ukrajina bila među prvima koja je priznala Hrvatsku i koja joj je pomogla u Domovinskom ratu.

- Posljednice te invazije na našu prijateljsku zemlju osjećamo svi, globalno. Ta činjenica nas ne može ostaviti ravnodušnima pa smo zato, kao narod i kao Vlada: bili jasni: osudili smo agresiju i podržali smo žrtvu. I to govorim upravo s tom poveznicom na vremena 90-ih godina, kad je Hrvatska bila žrtva i kada se branila od Miloševićevog režima i kada nije imala ovakvu solidarnost i potporu kakvu danas ima Ukrajina. I tim više je obrana Hrvatske, Domovinski rat, oslobađanje teritorija, nevjerojatan podvig koji se ne može usporediti s ovakvom podrškom koju ima Ukrajina. Mislim da je to važno. Promislimo kako bi to bilo danas: ne iskazati solidarnost s ukrajnom, kao što smo tada mislili o svima onima koji su zaključili da nam pomoć ne treba i koji nas nisu htjeli priznati – zaključio je Plenković.

Uz premijera Plenkovića, na svečanoj akademiji bili su ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić, Gordan Grlić Radman, Ivan Malenica i Šime Erlić te izaslanici predsjednika Republike i Hrvatskoga sabora, sudionici akcije Maslenica, obitelji poginulih branitelja te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Gotovina: Zajedništvo snaga svih naših pobjeda

General Ante Gotovina, koji je u vrijeme operacije Maslenica bio pomoćnik zapovjedniku, generalu Janku Bobetku, kazao je da je „zajedništvo bilo snaga svih naših pobjeda" i pozvao na razvoj domovine i dobrih odnosa sa svim narodima, na temelju istine i međusobnog uvažavanja“.

"Preuzeti odgovornost bio je naš izbor, a naša misija spojiti sjever i jug Hrvatske", istaknuo je general Gotovina, dodavši da je iskustvo stečeno u akciji Maslenica bilo presudno za sljedeće oslobodilačke vojne operacije.

Podsjetio je da se poslije rata nastojalo izjednačiti krivnju i osuditi operaciju Oluja, pod sintagmom tzv. ‘udruženog zločinačkog pothvata‘, ali da je istina pobijedila.

"Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti", poručio je general Gotovina.

Program obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica nastavit će se u 19,30 sati u zadarskom HNK-u koncertom Orkestra HRM-a, klape HRM-a Sv. Juraj i Klape MUP-a Sv. Mihovil.

Zbog lošeg vremena, letački program akro grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ‘Krila Oluja‘ odgođen je.

Vojno-redarstvena operacija (VRO) Maslenica bila je prva oslobodilačka operacija združenih hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske. Maslenica je po mnogočemu bila prekretnica i jedna od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata. Operacija Maslenica, koju su rano ujutro 22. siječnja 1993. pokrenule Hrvatska vojska i policija, uspješno je završila u 72 sata i ponovno su spojeni sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:09