O POŽARU AUTOMOBILA

Plenković pozvao Dobronića da reagira na retoriku koja obezvrjeđuje sudbenu vlast: ‘To sigurno nisu ministri!‘

Vrhovni sud izrazio je nezadovoljstvo što ministar pravosuđa te ministar unutarnjih poslova nisu reagirali na nedjeljnji palež automobila

Zagreb, 090423.
Zagrebacki nadbiskup kardinal Josip Bozanic predvodio je euharistijsko slavlje, Uskrs, u bogosluznom prostoru bl. Alojzija Stepinca.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.

 Vanesa Pandzic/Cropix

Premijer Andrej Plenković pozdravio je u četvrtak brzo uhićenje osobe koja je podmetnula požar na automobilu osječke sutkinje, a predsjednika Vrhovnog suda pozvao da se, kada se javno očituje, osvrne na retoriku "onih koji obezvrjeđuju sudbenu vlast" a to “sigurno nije Vlada".

"Uvijek osudimo svaki ovakav čin, a posebno ako ima veze s pritiskom na pravosuđe. Vidjeli ste da je policija uhitila počinitelja. Pozdravljam brzu reakciju policija koja je djelovala zajedno sa svima drugima da se što prije utvrdi počinitelj", kazao je premijer Plenković na sjednici Vlade.

Vlada, dodao je, poštuje neovisnost pravosudnih tijela i dignitet sudaca. "Dapače, vodimo računa o tome kao izvršna vlast da se ne narušava ugled pravosuđa, ne kritiziramo pravomoćne presude, ne radimo pritisak na DORH pozivima na uhićenja niti vrijeđamo pravosudne dužnosnike na profesionalnoj i osobnoj razini", naglasio je.

"Upravo suprotno, redovito upozoravamo i osuđujemo takvo ponašanje koje nerijetko dolazi od predsjednika Republike i oporbenih stranaka", poručio je premijer.

Pozvao je predsjednika Vrhovnog suda da se, kada se javno očituje, osvrne na retoriku" onih koji obezvrjeđuju sudbenu vlast i doživljavaju je kao trećerazrednu te narušavaju njen ugled u javnosti".

"To sigurno nije Vlada niti prozvani ministar pravosuđa, a još manje ministar unutarnjih poslova", dodao je.

Vrhovni sud izrazio je u srijedu nezadovoljstvo što ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nisu reagirali na nedjeljnji palež automobila osječke sutkinje Vlaste Šimenić Kovač. Najviši sud u priopćenju je istaknuo kako ministri, tri dana nakon što je sutkinji na Uskrs zapaljen automobil, nisu izdali priopćenje o incidentu, niti su osudili ‘‘ovaj nemio događaj koji je po svemu sudeći povezan sa suđenjem‘‘.

Plenković je rekao kako to priopćenje nije utemeljeno. "Osobito kad sam se ja kao predsjednik Vlade jasno očitovao u utorak navečer, a policija obavila posao u ekspeditivnom roku. Ne radimo pritisak na pravosuđe, niti kroz medije na DORH, USKOK, niti na bilo koju drugu instituciju i očekujemo od drugih političkih aktera da se ponašaju isto u demokraciji kao što se ponašamo mi", poručio je premijer.

Štrajk liječnika nije potreban

Plenković se osvrnuo na susret s predstavnicima liječničkih udruga, ocijenivši da su na otvoren i konstruktivan način dogovorili korake koje će poduzimati u narednom periodu te da štrajkovi nisu potrebni.

"Mislim da imamo čvrsto razumijevanje da ćemo u okvirima mogućnosti koje imamo napraviti daljnje iskorake koji se odnose na liječničke i druge zdravstvene djelatnike, osobito kad je riječ o uredbi o koeficijentima koje će Ministarstvo za Vladu pripremiti do kraja travnja".

"Što se nas tiče, mislim da su sve pretpostavke tu, da bilo kakvi štrajkovi nisu potrebni, no to je u konačnici na tijelima i liječničkom sindikatu", poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na susret s izaslanstvom HNS-a i dogovor da će Vlada ustupiti zemljište u Velikoj Gorici za izgradnju kampa hrvatske nogometne reprezentacije.

"Mislimo da je to dobar projekt, to je dobra lokacija, blizu zračne luke i autoputa. Dat ćemo jednu novu dimenziju partnerstvu s HNS-om, a oni će uložiti u izgradnju ovog kampa koji će, siguran sam, iznjedriti nove sjajne nogometaše", rekao je premijer.

Plenković je čestitao je Uskrs vjernicima koji ga slave po julijanskom kalendaru, zaželjevši im da ga proslave u krugu najmilijih u miru i radosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:53