UŽIVO: SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Pratimo situaciju i čini se da je ovaj soj virusa manje opasan od prijašnjih‘

Vlada će raspravljati o situaciji nastaloj potresom kao i o koronavirusu, ali i brojnim drugim temama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković

 Davor Pongracic/Cropix

>>>NOVO<<< 12:42 - Stožer je ukinuo zabranu ulaska za afričke republike, s obzirom na činjenicu da je omikron postala dominantna varijanta, prestali su razlozi zbog koje je uvedena sigurnosna mjera, te su i za te osobe dovoljna ograničenja koja su dosad uvedena. Stožer je pripremio četiri odluke koje se usklađuju s dopunom zakona o suzbijanju zaraze. Stupanje na snagu nije došlo u pitanje, uskladili smo ih, istaknuo bih samo najvažniju odluku obveznog testiranja za državne službe. Mjera se dosad odnosila na pravne osobe čiji su osnivači trgovačka društva, a sada nije bitno tko je osnivač nego djelatnost. Mjera se primjenjuje na državne i javne službe, bez obzira na vlasničku strukturu, trgovačka društva ne bi više bila obvezna primjenjivati ovu odluku ako ne pružaju javnu uslugu, rekao je Davor Božinović.


12:34 - U svijetu je broj slučajeva promašio 339 milijuna. Na 669. dan od pojave virusa imamo 11.342 slučajeva utvrđenih PCR, a brzim antigenskim više od 6.000. Udio zaraženih je 54 posto, a na brzim testovima 18 posto. Najvažnija je činjenica da ne bilježimo porast hospitaliziranih. Na liječenju su 1792 osobe, četiri manje nego jučer. Popunjenost postelja nam omogućava pružanje zaštite. Na respiratoru je 195, devet manje nego jučer. KBC Split, Zagreb i Rijeka imaju najviše. Utrošeno je 5.6 milijuna doza cjepiva, 18.63 posto primilo je dodatnu dozu. Kontinuirano provodimo aktivnosti patronažne djelatnosti kako bi starijima ukazali na potrebu cijepljenja. Zahvaljujem liječnicima obiteljske medicine koji su učinili napore. Našim građanima osiguravamo testiranje, na temelju uputa HZJZ-a Ministarstvo je poslalo upute za testiranje u Domovima zdravlja. Osigurali smo dodatne količine brzih adekvatnih testova. U državnim službama je utvrđeno gotovo pedeset tisuća zaraženih. EMA je pokazala da su cjepiva sigurna i tijekom trudnoće. Trudnoća je povezana s rizikom od teških oblika razvoja. Pozivamo trudnice na cijepljenje. Epidemija je dinamičan proces, sagledava se više scenarija. Konstantno je cjepivo koje štiti naše zdravlje. Izrael i Velika Britanija zbog više cijepljenosti mogu ukidati mjere, rekao je Beroš.

- Moramo biti svjesni da je omikron promijenio širenje, kliničku sliku, prilagođavamo se. Vidljiva je drugačija slika delte i omikrona. Hospitalizirani su uglavnom starije i necijepljene osobe. Uzlazni trend snažno potvrđuje dinamiku omikrona. Pripremamo odgovor na daljnji tijek epidemije. Cijepljeni ili ne, ne postoji prostor za neodgovorno ponašanje, apeliramo na starije bolesnike i ostale skupine da što prije prime dodatnu dozu, poručio je ministar zdravstva.


12:29 Riječ je potom preuzeo potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved.

- Donesena je odluka o odabiru izvođača za dvadeset milijuna kuna i 30 montažnih drvenih kuća. Očekuje se početak radova. Za ostale je u tijeku pregled dokumentacije, pristupit ćemo radovima za izgradnju zidanih kuća. Jasna je dinamika intenziviranja procesa obnove Banovine, izvijestio je Medved.


12:27 - Druga važna tema je početak javnog savjetovanja o zakonu o uvođenju eura. Jutros smo održali i Vijeće, cilj je ispuniiti sve kriterije do kraja prvog kvartala ove godine. Konačno utvrđivanje tečaja sredinom godine, od 5. rujna dvojno isticanje cijena, prelazak na euro 1. siječnja, dvojno korištenje eura 14. siječnja. Zamjena kuna u bankama i pošti kao i FINI. Dalje, neograničeno se u HNB-u mogu mijenjati kune. Cilj je zaštita potrošača, ovo je ozbiljan i zahtjevan proces, da se organiziramo na vrijeme i bez troška za hrvatske građane. Očekujemo da se nakon dva čitanja zakon usvoji u prvoj polovici godine, izjavio je premijer.

- Ističem i komemoraciju Sassoliju, to je bila prilika za susret s dužnosnicima. Bio je velik prijatelj Hrvatske i dobar čovjek, žao mi je da je preminuo u zadnjim danima svog mandata, rekao je Plenković.


12:24 - Hvala svim članicama i članovima Vlade na sudjelovanju u aktualnom satu, dodirnuli smo sve teme. Poslijepodne je bila i rasprava o godišnjim izvješćima, razgovaramo stalno pred Sabrom i javnošću kako bismo ih uputili za sve što je najvažnije za Hrvatsku, Europu i svijet. Ministar Aladrović danas je u Saboru govorio o reformi socijalnog sustava, vjerujem da će proći dobro. Epidemija se širi, omikron je brži i zarazniji, o tome će više ministar Beroš. Pozvao bih sve da se cijepe, ili da uzmu treću dozu. Povjerenje u znanost i medicinu i struku je izrazito važno radi smanjenja zaraze. Jedino maska, distanca, prozračivanje i pranje ruku nam može pomoći. Broj novozaraženih ne odražava se proporcionalno na broju hospitaliziranih ili pacijenata na respiratoru. Pratimo situaciju, a čini se da je ovaj soj virusa malo manje opasan, rekao je Plenković.


U podne je počela 96. sjednica Vlade Republike Hrvatske.

Vlada će danas, između brojnih drugih točaka, raspravljati i o stanju sa situacijom nastalom potresom, ali i razmotriti informaciju o stanju uzrokovanom koronavirusom.

Očekuje se uvodno obraćanje premijera Andreja Plenkovića koji će izvijestiti o aktualnoj situaciji u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:34