SJEDNICA VRHA STRANKE

PLENKOVIĆ 'Predsjednik Milanović možda nije dovoljno upućen. Sve dosadašnje odluke Stožera bile su političkog karaktera. Pa nije Stožer pao s Marsa'

 
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a otkrio o čemu je vrh stranke danas razgovarao.

- Predstavili smo sve aktivnosti na razini Vlade i Sabora te o svemu što radimo na suzbijanju širenja koronavirusa - rekao je Plenković.

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a ubuduće će, sve dok traje kriza izazvana epidemijom koronavirusa sastanke održavati svakog ponedjeljka, a ne kao što je bilo uobičajeno prvog ponedjeljka u mjesecu.

- Ovoga četvrtka bit će održano Europsko vijeće na kojem će Hrvatska izvijestiti sve što je napravila. Posebnu zadaću dobio je ministar turizma Gari Cappelli da zajedno sa svima koji su inolvirani u ovaj sektor donese plan kako bismo mogli organizirano i planirano razgovarati s drugim državnicima i vladama o mogućnostima dolaska turista iz drugih država u Hrvatsku - kazao je.

HDZ se, objavio je Plenković, odrekao 20 posto prihoda tranše koje u drugom tromjesečju stranka treba dobiti iz državnog proračuna. Taj će se iznos proslijediti u borbu protiv koronavirusa.

Kaže da nije čuo izjavu predsjednika Zorana Milanovića kako se neke odluke sada moraju donositi na razini politike, a ne više struke.

- Možda predsjednik nije dovoljno upućen. Sve dosadašnje odluke Stožera bile su političkog karaktera. Treba jasno raditi distinkciju između političkih odluka Vlade, ministara i onoga što se zove zdravstveno-epidemiološki okvir, a to je prilagođavanje određenih mjera u interesu zdravstvene sigurnosti naših građana. Nije Stožer došao s Marsa, iz vakuuma. Oni su imenovani odlukom Vlade, po nekoj logici iz Vladinih resora. Prema tome, ta neka distinkcija mislim da ne stoji, a i odluke koje će Vlada donijeti u formi zaključka u četvrtak bit će odluka politike, odluka Vlade, a onda će epidemiolozi to staviti u okvir koji neće dovesti u ugrozu sva postignuća koja imamo proteklih tjedana - kaže premijer.

O mjerama reaktivacije dijela hrvatskog gospodarstva Vlada će na sjednici u četvrtak donijeti zaključak, a Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a nije htio govoriti o konkretnim mjerama, rekavši tek da se one usuglašavaju, da će ih biti dosta te da ima puno prijedloga. "Kad cijeli paket bude gotov, predstavit ćemo ga", rekao je u izjavi novinarima.

"Nećemo ga puštati na kapaljku, pabirčiti, dovoditi vas ili javnost u zabludu. Kad stvari budu konsolidirane, tada ćemo ih predstaviti", dodao je.

Istaknuo je da je Vlada nakon izbijanja epidemije između zaštite života i dotadašnjeg načina i stila života izabrala zaštitu života te da je to i dalje temeljni cilj. "A sada želimo, uz taj temeljni cilj omogućiti gospodarstvu da onako kako je to primjereno i epidemiološki sigurno pokrenemo dio ekonomskih aktivnosti – to je cijeli smisao", rekao je.

Ne slaže se s ocjenama da Hrvatska kasni u donošenju tog paketa mjera te je ocijenio kako je to "jedna teza koja se nabacuje na Vladu kao svojevrsni pritisak", koju ne razumije i ne vidi da je "iole racionalna".

"Sve zemlje koje su najavljivale određeni hodogram popuštanja, a pogotovo velike zemlje, su baš na dan kad su imale najviše mrtvih objavljivale viziju i nadu da će popuštati s mjerama. Mi nismo u toj situaciji, niti imamo veliku zarazu, niti imamo jako veliki broj mrtvih. Imamo racionalne odluke, dobro pripremljene odluke, utemeljene na struci, jasnoj političkoj procjeni, kao i paket koji se odnosio na gospodarstvo, koji ste vidjeli kakav je učinak polučio", rekao je.

Podsjetio je pritom da 480.000 radnika koristi mjeru koju je Vlada donijela za ožujak te ocijenio da će, kao što je bila pogođena ta mjera, isto biti pogođene i sve mjere koje se tiču reaktivacije dijelova hrvatskog gospodarstva.

"Ništa ne radimo preko koljena, preko noći. Radimo promišljeno i odgovorno jer se takav pristup pokazao učinkovitim", poručio je premijer.

Vlada ne brza u odlukama, dodao je te naveo primjere nekih zemalja koje su bile uspješne u suzbijanju epidemije koronavirusa, a sada imaju eskalaciju novozaraženih.

"Ne smijemo se dovesti u situaciju da pod bilo kakvim pritiskom ili prenaglim otpuštanjem onoga što je trenutno u restriktivnom formatu dovedemo do kontraefekta i brzog širenje zaraze – a onda će to sigurno dovesti do još veće smrtnosti među našim sugrađanima", upozorio je.

Traži se model smanjivanja broja općina

Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća najviše je bilo riječi o ublažavanju mjera i spašavanju gospodarstva, a šef stranke Andrej Plenković izvijestio je o svim aktivnostima koje se oko toga poduzimaju. Doznajemo i da je ministar uprave Ivan Malenica govorio o prijedlogu novog zakona o referendumu. Iako nije iznosio detalje, izvori s HDZ-ovog sastanka kažu kako se izmjene najvećim dijelom odnose na potpise, njihovo prikupljanje, rokove predaje i slično kako bi se smanjila mogućnost manipulacije. Na sjednici se, kažu sugovornici sa sastanka razgovaralo i o reformi lokalne samouprave. Prema sadašnjem planu ne bi se diralo županije, to bi ostalo kao i do sada, ali se, navodno, traži model smanjivanja broja općina.

Dubravka Šuica govorila je, doznajemo, o pomoći EU, a na sjednici Predsjedništva kratko su se spomenuli i izbori. Nisu se za sada spominjali rokovi ni datumi, ali je navedeno da će se na izbore ići čim se smiri i sanira situacija s pandemijom koronavirusa. (Rozita Vuković)

Anušić: Trgovine s odjećom i bijelom tehnikom mogle bi uskoro početi s radom

Potredsjednik HDZ-a Ivan Anušić je nakon sjednice Predsjednišva HDZ-a za Dnevnik N1 rekao kako se na sastanku razgovaralo o epidemiji koronavirusa te kako smanjiti negativan utjecaj na gospodarstvo i zdravlje ljudi.

- Zaključci su rađeni na temelju procjene gospodarstva - što treba učiniti da bi se gospodarstvo sačuvalo - rekao je Anušić.

- Mi u ovom trenutku razgovaramo o funkcioniranju države - izjavio je za N1.

Na sjednici se komentiralo stanje po županijama.

- Pekarnice bi trebale raditi od 5, 6 ujutro. Kad ljudi idu na posao su najpotrebnije. Trgovine s odjećom i bijelom tehnikom mogle bi početi s radom uskoro, ali pod određenim uvjetima - otkrio je potpredsjednik HDZ-a i dodao da se o relaksaciji mjera govori jer su se svi ponašali odgovorno.

Kaže i kako se o parlamentarniom izborima ne razgovara u ovom trenutku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:31