NOVI MODEL

Plenković predstavio velike promjene: Objavio kome od iduće godine rastu mirovine i za koliko

Premijer je predstavio izmjene u vezi s novim modelom obiteljske mirovine i povećanja najnižih mirovina

Andrej Plenković

 Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je na novinskoj konferenciji zakonske izmjene vezane uz novi model obiteljske mirovine i povećanje najnižih mirovina.

Uz predsjednika Vlade bili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te zastupnik u Hrvatskom saboru Silvano Hrelja.

'Omogućujemo pravednije mirovine, s dvije izmjene ćemo obuhvatiti 300.000 umirovljenika, a izdvojit ćemo 1,1 milijardu kuna. Više od 136.000 korisnika dobit će 10 posto veću mirovinu, 250 kuna prosječno. Ukupno je to 375 milijuna kuna u 2023.'

'Ukupna mirovina povećat će se za oko 550 kuna za oko 155.200 korisnika, što je 750 milijuna kuna iz proračuna. Ove mjere predstavljaju značajan iskorak u sustavu koji dosad nije omogućavao istovremenu isplatu dvije mirovine', kazao je premijer i napomenuo kak otako brinu o umirovljenicima koji žive u samačkim kućanstvima.

'Korisnici će ujedno zadržati pravo rada do polovice radnog vremena. Osim korisnika obiteljskih mirovina povećavamo najniže mirovine za još 1,5 posto. Do 2025. ukupno će se povećati za 3 posto', kazao je Plenković i dodao kako su prosječne mirovine u mandatu vlade povećane za 20,15 posto.

'Dostojanstvena starost'

'Od početka naše prve Vlade prosječna mirovina povećana je za petinu, a najniža za četvrtinu. Poduzimamo sve kako bi umirovljenicima omogućili dostojanstvenu starost', rekao je.

'Ovim izmjenama realiziramo reforme u sklopu plana oporavka kao i ciljeve nacionalne razvojne strategije do 2030. godine. Mi ćemo do 2025. uložiti oko 4,4 milijarde kuna. Možemo svi zajedno biti zadovoljni da je na današnji dan broj osiguranika koji rade najveći unazad 20 godina, to nam omogućava veću održivost i sigurnost', rekao je Plenković pa zaključio:

'Vjerujem da će ovaj zakon dobiti snažnu potporu u Saboru, a od 1.1.2023. naši umirovljenici će dobiti veće mirovine.'

image
Damjan Tadić/Cropix

Ministar Piletić kazao je kako će se obiteljske mirovine povećati za 10 posto, pa se dotaknuo izmjena u kojima stoji da će udovice moći primati dio mirovine preminulog supruga.

'Uvjet je da imaju 65 godina starosti i da su jedini korisnik obiteljske mirovine. Najviši iznos bit će 5850 kuna kumulativno osobne i obiteljske mirovine, a iznos će usklađivanjem vjerojatno prijeći i 6000 kn.'

Ministar je kazao kako slijedi i za 1,5 posto povećanja najniže mirovine za oko 288 tisuća umirovljenika.

Godinu dana za podnošenje zakona

Predloženim izmjenama prvi i treći model ide automatizmom, korisnici ne moraju ništa napraviti. Iznimka je korištenje dijela obiteljske mirovine će se rješavati po zahtjevu korisnika nakon što naprave izračun s kojim će vidjeti koja im je isplatljivija opcija. Imaju rok od godine dana da podnesu zahtjev te će im se mirovine isplaćivati od 1.1.2023., a svi koji prekorače taj rok imat će pravo na isplatu unazad šest mjeseci od datuma zahtjeva.

Silvano Hrelja je kazao kako su očekivanja bila veća, no da izražava zadovoljstvo suradnjom s ministarstvom jer je projekt bio vrlo zahtjevan.

image

Silvano Hrelja, Marin Piletić

Damjan Tadić/Cropix
image

Marin Piletić

Damjan Tadić/Cropix

'Puno smo računali i došli do ovog kompromisa između pravičnog i solidarnog. Nisam euforičan, ali sam zadovoljan, jer su ovo primjereni koraci onom što je dogovoreno i planirano. Imamo 180 tisuća korisnica obiteljske mirovine koje su puno radile, ali nemaju staža osiguranja. Nismo ih mogli ostaviti bez povećanja mirovine. Vrlo smo blizu slovenskom modelu, osim što mi startamo s 27 posto obiteljske mirovine.'

Podsjetimo, među najvažnijim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju jest da će udovice i udovci od iduće godine moći primati svoju i do najviše 20,8 posto mirovine preminulog supružnika, a obiteljska mirovina od 1. siječnja 2023. diže se za 10 posto.

Novi model obiteljske mirovine u prvoj godini obuhvatit će oko 155.200 korisnika. U 93 posto slučajeva riječ je o udovicama koje prema sadašnjim zakonskim propisima nisu mogle zadržati svoju mirovinu i uzeti dio mirovine od preminulog supruga, već su se mogle jedino odreći svoje i uzeti 70 posto mirovine preminulog. Sad će imati pravo odabira: ili će primati samo obiteljsku mirovinu koja se diže na 77 posto od mirovine preminulog supružnika, ili će, ako im je to povoljnije, moći primati svoju mirovinu i 27 posto od obiteljske mirovine.

image

Andrej Plenković

Damjan Tadić/Cropix
image

Silvano Hrelja, Marin Piletić

Damjan Tadić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2024 14:25