OSVJEŽAVANJE KABINETA

PLENKOVIĆ PRELOMIO Šira rekonstrukcija Vlade krajem srpnja. Sazvat će se izvanredna sjednica Sabora kako bi potvrdili nove ministre

 
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Iako je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor jučer rekao kako će se u rekonstrukciju Vlade ići tek najesen, kada se zastupnici vrate u saborske klupe, u Vladi neslužbeno poručuju da se neće čekati do jeseni nego će se sazvati izvanredna sjednica Sabora za glasanje o novim ministrima tijekom ljeta.

Koji će se resori “osvježavati” te hoće li se ići i na smanjenje broja ministarstava još nije poznato, ali izvori bliski premijeru kažu da je on sklon smanjenju broja ministarstava - tek za drugi mandat. Moguće smanjenje broja ministarstava bilo bi vjerojatno problematično zbog hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, ali i zbog povlačenja novca iz fondova EU. A trebalo bi u tom slučaju donijeti i novi Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstva, što se sigurno neće raditi u zadnjoj godini mandata.

Potvrdio je to jučer predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, koji je poručio kako premijer ima slobodne ruke za rekonstrukciju i eventualno povlačenje drugih poteza te je najavio da bi Sabor o novim ministrima mogao raspravljati prije jeseni.

Politička šteta

- Sada je na predsjedniku Vlade da utvrdi koje će to promjene biti i koja će biti dinamika. Sve ono što nije usmjereno prema provođenju reformi, popravljanju životnog standarda naših ljudi, sve što nije tretirano u pozitivnom kontekstu kada je u pitanju rad Vlade, naravno da izaziva i određenu političku štetu i nedoumice kod građana - rekao je Jandroković.

Potvrdio je i informacije koje smo mi imali da će odluka o smanjenju broja ministarstava pričekati drugi mandat.

No, u Vladi kažu da su u ovom trenutku još uvijek sve opcije na stolu. Znakovita je bila poruka premijera Plenkovića nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj je dobio podršku za širu rekonstrukciju. Premijer je, naime, rekao da nakon iskustva s ostavkom ministra uprave moraju podcrtati “jednu bitnu vrijednosnu kategoriju”.

- A to je da ni ja osobno kao predsjednik HDZ-a ne želim da bilo kakve insinuacije medijske, u javnom prostoru - kasnije ćemo vidjeti što će od njih biti - a koje imaju bilo kakvu aluziju na neprimjerene radnje, ne dopuste da se ugrozi rad stranke, Vlade i politika HDZ-a - rekao je, što zapravo može značiti da će se riješiti ministara koji su opterećeni aferama, poput ministra državne imovine Gorana Marića, ministrice fondova EU Gabrijele Žalac i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Vanjski poslovi

Upućeni izvor iz stranke rekao nam je jučer da će sutra biti poznat novi ministar uprave nakon što je jučer Lovru Kuščevića premijer Plenković razriješio dužnosti i nakon što je on aktivirao svoj saborski mandat, dok bi nasljednik Marije Pejčinović Burić mogao biti riješen u sklopu šire rekonstrukcije koju će Plenković obaviti najvjerojatnije do kraja srpnja. Doznajemo i da bi svi novi ministri trebali biti iz redova HDZ-a.

Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda premijera koji se spominje kao mogući novi ministar vanjskih i europskih poslova, ni jučer se nije javljao na naše pozive, dok Sanja Putica, koja se spominje kao moguća nova ministrica uprave, doznajemo, nije još bila na razgovoru s Plenkovićem. Mnogi u HDZ-u za Frku-Petešića kažu kako bi bio logičan izbor s obzirom na naše predsjedanje EU te na činjenicu da je kao predstojnik Ureda premijera upoznat sa svime.

Podrška manjinaca

Rekonstrukciju Vlade podržavaju i svi koalicijski partneri HDZ-a. I HNS i HSLS kažu da je rekonstrukcija potrebna, ali da trebaju vidjeti još o kojim se novim ljudima radi, SDSS je također jučer poručio kako podržava rekonstrukciju. Milorad Pupovac se zalaže da to bude i prije jeseni, dok Darinko Kosor misli kako nije realno da se to dogodi tijekom ljeta.

- O rekonstrukciji će odlučiti predsjednik Vlade, a ona ide najesen. Imamo dva mjeseca da se o tome ozbiljno razmisli, kao što je rekao i premijer, i dobro je da je on to prvi rekao, a ne koalicijski partneri. Ići će se u rekonstrukciju, a kakvu i koliko ljudi, on će to predložiti koaliciji najesen - rekao je Kosor te poručio da je i za smanjenje broja ministarstava. I u Klubu stranke Milana Bandića su nam rekli kako podržavaju premijera u namjeri da osvježi Vladu.

Izvori sa sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a koja je održana utorak navečer, potvrdili su da su svi bili suglasni oko rekonstrukcije.

Kad se raspravljalo o stanju u HDZ-u, doznajemo da su neki članovi imali primjedbe o tome da bi se trebalo više uvažiti ljude s terena, a ne “izmišljati” i dovoditi kadrove koji nisu iz stranke. Naši sugovornici kažu da je zanimljivo izlaganje imao premijerov savjetnik i glavni analitičar Robert Kopal, poznat po terminu “crnog labuda” kojim je objasnio loš rezultat HDZ-a na europskim izborima. No, Kopal nije, kažu sudionici sastanka, govorio o rezultatima europskih izbora. Na rezultate se i to tek šturo, ne optužujući nikoga, osvrnuo sam premijer Plenković, dok je Kopal navodno govorio o prijedlozima koji se odnose na strategiju razvoja stranke.

- Kopal je na sastanku rekao kako HDZ nema strategiju, ni viziju, ni misiju - ispričalo nam je nekoliko članova stranke, dodajući kako je spomenuo da je problem i nesređena baza članstva. Dio HDZ-ovaca na sastanku bio je, doznajemo, iznenađen njegovim riječima, ali se oko toga, navodno, ipak nije povela detaljnija rasprava, te je, kažu, Plenković mirno primio te primjedbe.

HDZ-ovci ističu i kako se na sjednici oštro napadao koalicijski partner HNS zbog svojih ultimatuma, a najžešći su oko toga bili, navodno, HDZ-ovci iz Varaždinske županije.

- HNS je došao do granice tolerancije. Nećemo im oprostiti ako budu protiv Kolinde Grabar-Kitarović - komentirao nam je jučer jedan od sudionika HDZ-ova sastanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:20