PREMIJEROVA PORUKA

Plenković: ‘Preporučujem svima da vrate cijene, imamo puno arsenala u svojim rukama...‘

U zagrebačkom hotelu Westin održan je tradicionalni domjenak u sklopu pravoslavnog Božića na koji je u Zagreb stigao i srpski šef diplomacije, Ivica Dačić

Andrej Plenković u hotelu Westin prilikom tradicionalnog domjenka SNV-a

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković ponovno je istaknuo u petak da će Vlada stati na kraj neopravdanom povećanju cijena zbog konverzije kune u euro i lovu u mutnom, poručivši da za to imaju puno arsenala u svojim rukama.

"Zakon o euru je predvidio konverziju da ono što je bilo u ‘kunama x postane isti x u eurima‘, a ne nekakav xyz. Svaki taj lov u mutnom gdje nikakvi imputi nisu narasli od 1. prosinca do 2. siječnja je prevara potrošača i mi ćemo tome stati na kraj. Imamo puno arsenala u svojim rukama i zato još jednom preporučam svima da vrate cijene", izjavio je premijer Plenković novinarima nakon tradicionalnog božićnog prijema Srpskog nacionalnog vijeća (SNV).

Smatra da se trgovci neće oglušiti na zaključak Vlade o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena.

Istaknuo je da je zaključak Vlade jasan, a zadaće koje su dobile sve nadležne službe - od Državnog inspektorata, Porezne uprave i svih resora koji su tamo navedeni, obavljati će svoj nadzor.

Vlada je u četvrtak donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, kojim obvezuje nadležne službe na pojačane kontrole cijena i nalaže da se neopravdano dignute cijene vrate na razine od 31. prosinca.

Premijer Plenković je, na novinarski upit, negirao da je Vlada kasno reagirala.

Podsjetivši kako su Vlada i država u vremenu najveće krize u zadnjim desetljećima stala iza radnika i gospodarstva, premijer je poručio kako onda i od gospodarstvenika očekuju da budu pošteni i fer prema svojim potrošačima.

"Brzo će reagirati i službe, ali će reagirati i sile tržišta", istaknuo je. Uz to, i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja reagirati će ako se vidi da se stvaraju karteli gdje se eventualno dogovaraju cijene na štetu potrošača, dodao je.

"Nismo mi sada u situaciju da ćemo gledati kako netko proces koji je izrazito dugoročno koristan za građane i gospodarstvo, sada tu nešto lovi u mutnom na jedan način koji je neprimjeren. Reagirat će se", ponovno je poručio premijer Plenković.

Plenković je naglasio i da, unatoč inflaciji, ne može neka usluga narasti 10, 15, 20 ili 80 posto sa 31. prosinca na 1. siječnja.

"Ne postoji ta nikakva ekonomska računica koja je logična, opravdiva, normalna, korektna i fer", poručio je. Smatra i da građani, kada se obznani tko tu radi što ne treba, neće ići više u iste restorane, kafiće ili dućane.

Na pitanje vezano uz obnovu nakon potresa, kratko je ponovio: Svi imaju zadaću ubrzati svoj posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 15:09