premijer u rijeci

Plenković progovorio o Mamiću, Jasenovcu, Berošu, ali i Čačiću: ‘Zar sam nešto prespavao?!‘

Premijer Plenković u Rijeci je odgovarao na pitanja o aktualnim političkim temama
Andrej Plenković
 Robert Fajt/Cropix

Premijer Andrej Plenković danas je posjetio Rijeku, gdje je obišao gradilište Nove bolnice. Novinarima je komentirao aktualna politička pitanja.

Novinari su ga pitali treba li zbog slučaja Zorana Mamića, koji želi zatvorsku kaznu odslužiti u BiH, mijenjati zakone.

"Mi smo zakone mijenjali nekoliko puta. Što se tiče konkretnog slučaja, smatrao sam da je Ministarstvo pravosuđa bilo jasno oko izricanja mjera opreza za određene osuđenike. Po meni, sud u Osijeku trebao je izreći mjeru. Ukoliko DORH smatra da im ta mogućnost nije jasna, onda to treba signalizirati. Procesni zakoni su bitni i osjetljivi, mora se gledati prava osuđenika. Po meni, ovakve situacije ne bi se trebale događati", rekao je.

"Ovo je stvar provedbe i konkretnih slučajeva, koje se moraju tretirati na način da se ovakvi slučajevi spriječe", dodao je Plenković.

Na pitanje ima li ministar Beroš i dalje njegovu podršku, nakon što je u medijima objavljeno da je Ministarstvo zdravstva dalo posao tvrtki koja se bavi aranžiranjem cvijeća, kaže: "Ne znam za cvjetne aranžmane, pričat ćemo o tome sutra."

Šteti li vam prije lokalnih izbora da na saborskoj raspravi bude inicijativa opoziva Beroša, pitali su novinari. "Svejedno mi je, bit će 12:0", rekao je Plenković.

Novinari su ga pitali i za istup Radimira Čačića koji je za Jutarnji list rekao da pet ministara u Vladi nema njegovu podršku. Na pitanje hoće li rekonstruirati Vladu, kaže da "tema rekonstrukcije ne postoji".

Na komentar kako je Čačić rekao da je s tim o njemu razgovarao, Plenković kaže: "Ili on sanja ili sam ja nešto prespavao. Nismo o tome razgovarali."

Upitan može li garantirati da na ljeto neće biti rekonstrukcije Vlade, Plenković kaže kako "to nije tema".

Novinari su ga pitali i o tri komemoracije u Jasenovcu. Na pitanje zašto Pupovac ne želi s njim u kolonu, Plenković je odgovorio "odakle vama takva ideja". "Nemojte buncati", rekao je novinarki.

Objasnio je i zašto će u Jasenovcu biti tri kolone. Razlog su, objasnio je, epidemiološke mjere.

"Postavljen je vremenski okvir koji počinje u 9 sati ujutro i pojedina izaslanstva će u tom vremenskom razdoblju dolaziti na komemoraciju. Mi ćemo doći u 9, izaslanstvo Sabora u 10 i nakon toga slijede ostale delegacije".

"Što se tiče zajedničkog polaganja cvijeća, nema glumljenja. Predsjednik kao sad pokreće inicijativu da Vlada, Sabor i predsjednik zajedno polože vijence. Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu i uvrede i nema prostora za glumljenje. Ovo nema veze s narodima žrtava...", rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:53