NIJE MNOGO OTKRIO

Plenković progovorio o mogućnosti otkupa dionica INA-e, ali i o komentarima nakon posjeta Ukrajini: 'S nekima sam jako razočaran...'

 Paun Paunović / Hanza Media

Premijer Andrej Plenković danas je na posebnom obraćanju javnosti izrazio zadovoljstvo ostvarenim gospodarskim rastom u Republici Hrvatskoj te ponovio želju da se rast BDP-a do 2020. godine dosegne razinu od 5 posto.

- Riječ je o vrlo jasnom signalu o rastu hrvatskog gospodarstva, najboljem u zadnjih osam godina. Vlada je vrlo zadovoljna takvim pokazateljima. Oni jasno svjedoče da Hrvatska ide u dobrom smjeru. Posebno smo zadovoljni što je trend rasta nastavljen u svim industrijama, osobito to primjećujemo u turizmu i izvozu. Ovakav signal daje dodatni optimizam u nastavku izgradnje poticajnog i jednostavnog poslovnog okruženja, sa ciljem postizanja još viših stopa rasta - rekao je Plenković na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Podsjetio je da je Vlada projicirala stopu rasta BDP-a u 2017. na 3,2 posto, "s tendencijom daljnjeg rasta". Rekao je i da su takva gospodarska kretanja rezultat aktivnih mjera iz Nacionalnog programa reformi za 2016. te pridonose smanjenju proračunskog manjka, ispunjavanju preporuka Vijeća Europske unije koje su vezane uz izlazak iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka (EDP) i makroekonomskih neravnoteža.

Dobri ekonomski pokazatelji, povećanje izvoza i BDP-a i smanjenja deficita doveli su i do poboljšanja položaja Hrvatske na ljestvici globalne konkurentnosti za 2016. i 2017., istaknuo je premijer.

- Moramo reći da je to dio rada i prošle hrvatske vlade, ali budući da se radi o tromjesečju od 1. srpnja do 30. rujna, možemo isto tako konstatirati da su ovi rezultati upravo ovako kvalitetni i zbog jedne važne poruke političke stabilnosti, koja se odrazila i nakon i prije rezultata parlamentarnih izbora. Sve ono što se danas odražava u hrvatskom gospodarstvu je jedan pozitivan trend novog ozračja u Hrvatskoj - ocijenio je Plenković.

Vlada će, kako je kazao, nastaviti s daljnjim aktivnostima na olakšavanju poslovanja, smanjivanju parafiskalnih nameta, poduzimanu i drugih mjera ekonomske politike iz programa Vlade, te da će se te aktivnosti odraziti na zapošljavanje, postizanje boljeg standarda građana Hrvatske - rekao je Plenković te komentirao i svoj posjet Ukrajini koji Rusi nisu dobro prihvatili.

- Stav i mene osobno i Vlade je jasan - iskustvo mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, iskustvo zemlje koja je imala ratno iskustvo - nudimo i želimo ponuditi ta iskustva prijateljskoj Ukrajini. Iza te poruke čvrsto stojimo. S pojedinim komentarima sam razočaran, pokazuju nepoznavanje vanjskopolitičke situacije - rekao je Plenković.

Nakon izjave, novinari su premijeru postavili nekoliko pitanja.

Predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi je rekao da bi odbacio ideju oko promjena u upravljanju INE. Razmišlja li se o vladi o kupnji dionica INE? - bilo je prvo pitanje.

- Hrvatska vlada gleda na INU kao stratešku tvrtku i želimo omogućiti rješenje koje će omogućiti da se INA razvija kao kompanija i želimo da se pitanja između INA-e i MOL-a odvoje od ostalih odnosa Mađarske i Hrvatske. Kad je riječ o izjavi gospodina Hernadija, mi smo je primili na znanje - rekao je Plenković i dodao:

- Razgovaramo o nizu mogućnosti za budućnost INA-e, aktivno smo u kontaktu s hrvatskim članovima uprave INA-e i radimo da se nađe rješenje u interesu RH i INA-e.

Most ne odustaje od prijedloga zamrzavanja plaća za dužnosnike, kako ćete se vi postaviti prema tome? - bilo je drugo pitanje.

- Mi nismo promijenili stav - kratko je odvratio premijer, što znači da HDZ ostaje na svojem protivljenju ovom prijedlogu Mosta.

Odgovarajući na pitanje o imenovanju veleposlanika u Moskvi, premijer je kazao da se na to neće dugo čekati. 'razgovaram s ministrom, ne samo o Moskvi, već i o drugim veleposlanstvima'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:38