SASTANAK U BALTAZARU

Plenković progovorio o propalim razgovorima s oporbom, ali i o novoj Vladi: ‘Sve je poznato!‘

Vlada će biti manja nego danas ali sve ću vam reći sutra, poručio je Plenković novinarima
Andrej Plenković, Predrag Štromar, Milorad Pupovac, Boris Milošević i Radimir Čačić prije sastanka u Baltazaru
 Damjan Tadić/Cropix

Premijer Andrej Plenković potvrdio je nakon sastanka parlamentarne većine u restoranu 'Baltazar0 da će se konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora održati sredinom idućega tjedna.

- Nakon toga Sabor će usvojiti zakone o novoj arhitekturi Vlade i očekujemo da ćemo dobiti povjerenje za nastavak rada za boljitak svih hrvatskih građana.

Sutra o broju ministarstava

Upitan o broju ministarstava, Plenković je rekao da je sve već poznato, no danas nije novinarima htio otkriti točan broj ministarstava. Više će, kaže, reći sutra.

image
Andrej Plenković
Damjan Tadic/Cropix


- To ću sve ostaviti za sutra, dio arhitekture Vlade. Vlada će biti manja nego danas, ali sve ću vam reći sutra. Idemo malo fazno, svaki dan nešto novo. Sve već znamo, ali ću reći - rekao je Plenković i dodao da će nova Vlada biti na ovoj sjednici Sabora, no vjerojatno ne odmah u srijedu.

image
Veljko Kajtazi, Branko Bačić
Damjan Tadic/Cropix


Upitan o Marku Banožiću kao mogućem ministru obrane, Plenković kaže:

- Svi koji će biti članovi Vlade su sposobni voditi resore za koje će dobiti moje povjerenje i povjerenje vladajuće većine.

Potvrdio je i da će biti članova Vlade koji do sada nisu bili ministri.

Ursula von der Leyen u promidžbenom videu HDZ-a

Na pitanje o problemu veledrogerija kojima su bolnice dužne, Plenković kaže da se taj problem rješava.

- To su sada već periodične situacije. S njima će razgovarati ministar zdravstva i rješavati problem. Postoje dugovi u zdravstvu, ali postoje i brojna plaćanja koja je obavila naša Vlada.

image
Andrej Plenković
Damjan Tadic/Cropix


Novinari su ga upitali o promidžbenom spotu HDZ-a zadnjeg dana kampanje, u kojem je, među ostalima, sudjelovala i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, zbog čega se suočila s nekim kritikama iz Bruxellesa.

- Što se toga tiče, cijela poruka 'Sigurna Hrvatska', njih 15-ak koji su u klipu koji smo puštali samo zadnji dan kampanje, njene dvije riječi traju dvije sekunde. Mislim da je to na zahtjev GONG-a prijavljeno u Bruxelles. Ne vidim veliku dramu jer nije Ursula von der Leyen postala predsjednica Europske komisije iz vakuuma, zato što iza nje ne stoji neka politička opcija. Stoji CDU, Europska pučka stranka, zahvaljujući i Hrvatskoj ona je postala predsjednica EK. Postoje određena pravila, ali ovo mi djeluje toliko malo i zaista ne dramatično, gotovo nevjerojatno da ima bilo kakav utjecaj na rezultat izbora. Ne vidim nikakav problem, rekao je Plenković.

image
Predrag Štromar
Damjan Tadic/Cropix

Osvrnuo se i na propali sastanak s oporbom.

- Oni koji su u kampanji ucjenjivali najveću stranku su u poziciji da neće ni na koji način utjecati na to kakva će biti Vlada, tko će u njoj biti i što će biti prioritet. Očito misle da kampanja još traje. Ja sam rekao da zahvaljujemo svim građanima koji su dali povjerenje nama i poštujemo sve one koji su dali povjerenje i nekim drugim strankama. Iz poštovanja prema biračima osobno sam pokrenuo inicijativu da pozovem čelnike prvih ljudi tih različitih grupacija, a ne svih stranaka. S namjerom da im objasnimo trenutne izazove u hrvatskom društvu, što će biti sutra, preksutra i u subotu na dnevnom redu Europskoga vijeća. Oni su iz nekih bizarnih razloga odbili doći na sastanak. To više govori o njima, a ne o nama. Mi smo i dalje za dijalog. Oni ovaj put nisu prihvatili ponudu, a većina birača će razumjeti tko je tu konstruktivan. Kada trebamo dogovoriti sastanak s francuskim predsjednikom Macronom, Ursulom von der Leyen ili mojim prijateljem Charlesom Michelom, na isti način se radi. Mi smo za dijalog...

image
Zdravko Marić
Damjan Tadic/Cropix


Najavio je i nova porezna rasterećenja.

- Nastavit ćemo politiku naše vlade, imali smo četiri vala poreznog rasterećenja. Paket koji ćemo pripremiti na jesen stupit će na snagu 1. siječnja. Radi se o porezu na dohodak, s 36 na 30 i 24 na 20. Porez na dobit, stopu od 12 ćemo smanjiti na 10. Ići ćemo i na druga rasterećenja, siguran sam da će biti korisno i za građane i za gospodarstvo kao što je bilo i do sada.

image
Branko Bačić, Gordan Jandroković
Damjan Tadic/Cropix
image
Radimir Čačić
Damjan Tadic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:04