SMIRIVANJE TENZIJA

Plenković promptno odgovorio Milanoviću: ‘Vidi se iz aviona da se on stabilizirao‘

Plenković je kazao i da je pokušaj da se odnos njega i predsjednika svede na svađu pogrešan
Andrej Plenković
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Premijer Andrej Plenković komentirao je današnje izjave predsjednika Zorana Milanovića.

- Vidi se iz aviona da se on stabilizirao - kazao je premijer te rekao da se treba vratiti na glavnu temu, a to je neovisnost DORH-a i USKOK-a.

- To je tajnost istrage, beskompromisna borba protiv korupcije. Tako radi ova Vlada. Bez obzira o kome se radi, mora odgovarati. Mi to radimo, točno kako je propisano zakonom - kazao je.

Osvrnuo se i na sigurnosne provjere te kazao da se sigurnosna provjera za nekog i napravi da se kasnije može dogoditi da ta osoba napravi nešto s one strane zakona.

Novinari su ga potom pitali znači li to da neće doći do sastanka na koji ga poziva predsjednik Republike, a Plenković je odgovorio kako su to bespredmetne inicijative.

- Gledajte, to su bespredmetne inicijative. Jedini sastanak koji ćemo imati bit će vezan za imenovanje veleposlanika - rekao je premijer..

Što se tiče odnosa Srbije i Hrvatske te ratnim zločinima, Plenković je kazao da ratni zločini ne zastarijevaju.

- Kada je riječ o zločinima počinjenim nad Hrvatima nastavili smo rad na procesuiranju ratnih zločina. Naravno da je prošlo jako puno godina i da je sve teže pronaći svjedoke i dokaze, ali policija i odvjetništvo radi na toj temi - kazao je premijer.

Plenković je kazao i da želi intenzivirati suradnju sa Srbijom o razmjeni podataka o nestalima.

- Jedan dio podataka koji je dragocjen postoji u Srbiji i u svakom službenom razgovoru koji imamo s predstavnicima Srbije inzistiramo da je to najveći prostor za informacije koje bi mnoge obitelji nestalih dovele u poziciju da saznaju sudbinu o njima - kazao je.

Plenković je komentirao i dolazak Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića danas u Zagreb.

- Imamo kontinuirani dijalog s predstavnicima BiH. Planiramo susret s Izetbegovićem, mislimo da je važan i da otvaramo komunikaciju koja se odnosi na sve narode u BiH. Današnjim posjetom nastavljamo dijalog o položaju BiH, položaju Hrvata, izbornom zakonu - kazao je Plenković.

Na pitanje je li o dolasku Izetbegovića i Čovića razgovarao s Milanovićem, Plenković je kazao da je njegov ured obavijestio predsjednikov ured.

Osvrnuo se i na dolazak državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Mikea Pompea u Hrvatsku.

- Pompeo je na svojoj još jednoj europskoj turneji. Mislim da je važno da otvorimo temu koje su bitne za RH, da nastavimo ovaj kvalitetan proces smanjenja broja odbijenih viza za SAD i da američka vlasti donesu odluku o tome da za hrvatske državljane neće biti potrebne vize.

Pričat ćemo i o sporazumu o izbjegavanja dvostrukog oporezivanja, temama cijelog jugoistoka Europe, odnosima EU i SAD-a, SAD-a i Kine, bit će to prigoda za razgovor o ekonomskim, energetskim, sigurnosnim i političkim temama - kazao je.

Plenković je na kraju kazao i da je pokušaj da se odnos njega i predsjednika svede na svađu pogrešan.

- Ono što postoji je čvrst i jasan stav stabiliziranja Vlade RH i mene u borbi protiv korupcije da sva tijela sukladno zakonu trebaju raditi svoj posao - kazao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:16