‘GNJUSNA LAŽ!‘

Plenković prozvao šeficu USKOK-a, ona reagirala munjevito: Evo što kaže zakon o izboru Turudića

‘Neka javno kaže da li sam ju ikad sreo, da li smo ikad komunicirali, da li sam ju ikad zvao...‘

Andrej Plenković

 Ronald Goršić/Cropix

Državnoodvjetničko vijeće (DOV) priopćenjem je danas poslijepodne reagiralo na tekst u tjedniku Nacional objavljen pod naslovom „Pod Plenkovićevim pritiskom šefica USKOK-a je bila ona koja je nezakonito spriječila sigurnosnu provjeru Ivana Turudića“.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković danas je gnjusnim lažima nazvao pisanje tjednika Nacional da je radio pritisak na predsjednicu Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) Željku Mostečak (koja je ujedno i v.d. ravnateljice Uskoka) koju je pozvao da se još danas očituje o tvrdnjama tjednika.

U izjavi novinarima nakon obilaska zgrada u Zagrebu koje se obnavljaju, Plenković je "odlučno odbacio" teze tjednika Nacional koji navodi da je Mostečak, koja je i v.d. ravnateljice Uskoka i zamjenica glavne državne odvjetnice, pod Plenkovićevim pritiskom spriječila sigurnosnu provjeru Ivana Turudića, novog glavnog državnog odvjetnika čiji je izbor izazvao brojne prigovore i rasprave, kako o cijelom postupku tako i o samome kandidatu.

"To je jedna gnjusna laž koju oštro demantiram. Još jedna od gnjusnih laži koju taj tjednik plasira u vezi mene zadnjih osam godina. To oni znaju, pa im ja to poručujem, da te gnjusne laži neka zadrže za sebe i za one koje oni podržavaju", poručio je.

Pozivam Mostečak, ne u njenoj funkciji v.d. ravnateljice Uskoka, nego u njenoj ulozi predsjednice DOV-a, dodao je premijer, da javno kaže "da li sam ju ikad sreo, da li smo ikad komunicirali, da li sam ju ikad zvao i da li sam ja ili bilo tko iz Vlade vršio bilo koji pritisak".

"Sad, da to kaže, još danas, jer vidim da je u ovom drugom kapacitetu (v.d. šefice Uskoka), više priopćenja Uskok dao u ovoj fazi imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika nego valjda u cijelom mandatu naše Vlade, u zadnjih osam godina. Neka se izvole očitovati. Dakle, o lažima, grubo, s gnušanjem prema onome tko ih je objavio", rekao je Plenković.

image

Željka Mostečak

Boris Kovačev/Cropix

Iz Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) reagirali su jako brzo nakon premijerovih izjava. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

U tjedniku Nacional od 13. veljače 2024., objavljen je tekst pod naslovom „Pod Plenkovićevim pritiskom šefica USKOK-a je bila ona koja je nezakonito spriječila sigurnosnu provjeru Ivana Turudića“ u kojem je iznesen čitav niz neistinitih navoda koji se odnose na rad Državnoodvjetničkog vijeća i navodno sprječavanje sigurnosne provjere kandidata za Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Ističemo kako je u tekstu pogrešno navedena odredba članka 58. stavak 5. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću, iz čega proizlaze i pogrešni zaključci o nezakonitom radu Državnoodvjetničkog vijeća. Naime, ta se odredba ne odnosi na temeljnu sigurnosnu provjeru kandidata za Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske već na kandidate za zamjenike Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Djelokrug Državnoodvjetničkog vijeća propisan je člankom 41. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću iz kojeg proizlazi da imenovanje Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske ne spada u djelokrug Državnoodvjetničkog vijeća.

Navedeni postupak propisan je Zakonom o državnom odvjetništvu koji je odredbom članka 25. odredio da Državnoodvjetničko vijeće javnim pozivom pokreće postupak za imenovanje Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Državnoodvjetničko vijeće je u javnom pozivu za podnošenje prijava za imenovanje na dužnost Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske navelo sve relevantne odredbe, pa tako i odredbu članka 22. Zakona o državnom odvjetništvu kojim je propisano da se za Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske može imenovati osoba koja ispunjava opće i posebne uvjete za imenovanje za zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske (članci 51. i 52. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću).

Dakle, uvjeti za imenovanje Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske isti su kao i uvjeti za imenovanje zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske. Međutim, postupci njihovog imenovanja u bitnom su različiti.

Postupak imenovanja zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske provodi i odluku o imenovanju donosi Državnoodvjetničko vijeće, dok je uloga Državnoodvjetničkog vijeća u postupku imenovanja Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske raspisivanje javnog poziva, te dostava pravodobnih i potpunih prijava kandidata koji ispunjavaju uvjete Vladi Republike Hrvatske.

Budući da su uvjeti za imenovanje Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske i zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske jednaki, u predmetnom javnom pozivu Državnoodvjetničkog vijeća navedena je i odredba članka 58. stavak 5. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću koja se odnosi na zamjenike Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, posebice stoga što je odredbom članka 58. stavak 7. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću propisano kako se kandidat u odnosu na kojeg se utvrdi postojanje sigurnosnih zapreka ne može imenovati za zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

U postupcima imenovanja zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Državnoodvjetničko vijeće je tijelo koje prije donošenja odluke o imenovanju nadležnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji podnosi zahtjev za provedbu temeljne sigurnosne provjere za kandidate koji ne obnašaju državnoodvjetničku dužnost, no ta se ovlast ne odnosi na postupak imenovanja Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske u kojem Državnoodvjetničko vijeće ne donosi odluku o imenovanju.

Državnoodvjetničko vijeće postupalo je isključivo na temelju zakona i u okviru svog djelokruga. Stoga odlučno odbacujemo tvrdnje o nezakonitom radu Državnoodvjetničkog vijeća kako u ovom tako i u svim ostalim slučajevima, a pogotovo odbacujemo insinuacije o pritisku na rad Državnoodvjetničkog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 08:03