PREMIJER NA NOVOJ TV

Plenković: ‘Radikalno je pogrešno da je nacionalna sigurnost bila ugrožena u aferi Janaf‘

‘Ono što vidimo u ovom trenutku su neka pogodovanja, namještanja natječaja, time se bave DORH, USKOK i policija‘ - kaže premijer
Andrej Plenković
 Srdjan Vrancic/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković večeras je gostovao u Dnevniku Nove TV, gdje je komentirao oporbenu inicijativu za osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva, aferu Janaf i brojne druge dnevnopolitičke teme.

Na pitanje zašto je toliko protiv saborskog istražnog povjerenstva, premijer kaže da prijedlog za njegovo osnivanje "odudara od dosadašnje prakse i koncipiran je kao svojevrsna radna skupina oporbe za izradu novog institucionalnog i zakonskog okvira, o kaznenom postupku, borbi protiv korupcije, radu sigurnosnog sustava..."

- Oni tu predviđaju stvari koje su protuzakonite, da saborski zastupnici ispituju rad sudova, rad DORH-a, ustavne suce, to je izvan svih okvira i tu su pali na ispitu, to je pravni dio. A politički dio, imali smo izbore prije samo tri mjeseca i građani su dali povjerenje HDZ-u, oni su te izbore izgubili - rekao je Plenković.

Na pitanje bi li trebalo propitati i ulogu sutkinje i tužiteljice u aferi Janaf, Plenković je odgovorio da oporba istražnim povjerenstvom želi skrenuti pažnju na sebe, a tvrdi da se Vlada u ovom i prošlom mandatu bori protiv korupcije.

- Imali ste situaciju da državna tajnica u prošloj vladi završi u pritvoru. Imali ste situaciju da saborski zastupnik većine, saborski zastupnik SDP-a, šef jednoga javnoga poduzeća... Pisali su to kao da se čude da DORH i USKOK rade po zakonu - kaže premijer i ističe da prema načinu na koji je napisan, prijedlog nikako ne može proći.

- Imamo Vladu koja će ići s inicijativama, promjenama zakona, nakon što analiziramo situaciju i vidimo što sve možemo popraviti. Mi smo ti koji smo dobili povjerenje pa smo glavni inicijatori zakonskih promjena, kaže premijer te dodaje kako su oporbenjaci na čelu triju odbora preko kojih mogu djelovati, a još nisu sazvali niti jedan. To su saborsko Antikorupcijsko vijeće, Odbor za nacionalnu sigurnost te Odbor za pravosuđe, a oporba kaže da ne može djelovati putem tih odbora, no premijer pak odgovara da mogu djelovati, ali traže marketinško sredstvo.

Govorio je i o posjećivanju 'kluba' od strane nekih svojih suradnika.

- Što se tiče trojice ministara, razgovarao sam s njima. Išli su na to mjesto u varijanti gdje oni idu kod koga? Kod nekoga tko je šef javnog poduzeća, tko u tom trenutku ima imidž gospodarstvenika, bivšeg kandidata za predsjednika SDP-a, čovjeka koji poznaje sve bitne aktere u hrvatskom političkom i gospodarskom životu, što bi u njihovim očima tu trebalo biti sporno?, pita se premijer.

- Fama o tome da SOA stoji tu iza ugla, to ne postoji. SOA se bavi nacionalnom sigurnošću i radikalno je pogrešno da je sigurnost bila ugrožena kod Janafa. Ono što vidimo u ovom trenutku su neka pogodovanja, namještanja natječaja, time se bave DORH, USKOK i policija, kaže premijer.

Je li normalno da Kovačević ima toliko imovine u odnosu na njegova primanja?

- Porezna vjerojatno radi, kao i mnogi drugi, na temelju nekih prijava - kaže Plenković te kaže da će postupak sve utvrditi.

Na pitanje bi li se trebao ponovno aktivirati porezni USKOK, odgovorio je da on "postoji unutar Porezne uprave" te da oni imaju sve ovlasti koje trebaju.

Poduzetnik Krešo Petek, osumnjičen da je u Kovačevićev klub odnio 1,96 milijuna kuna navodnog mita, i dalje se može javljati na javne natječaje, a njegova tvrtka mogla bi dobiti poslove vrijedne milijune. Premijer kaže: - Postoje vjerojatno neki natječaji u kojima je sve po propisu.

- Naš je cilj transparentnost, sukladno zakonu, bez ikakvih pogodovanja i radnji koje se očito iz ovih slučajeva dogovaraju negdje prije, to je apsolutno nedopustivo i mi ti moramo iskorijeniti. To je naša zadaća, kaže premijer te ističe da će tako kod građana iskorijeniti osjećaj generalne korupcije.

S predsjednikom Zoranom Milanovićem nije se čuo te kaže da za to ima vremena, a jedine teme o kojima mogu razgovarati su one koje su im bitne sukladno ovlastima. A jedina tema oko koje su trebali razgovarati su veleposlanici, rekao je premijer. Na primjedbu novinarke kako Milanović smatra da o tome ne trebaju razgovarati, Plenković je odvratio kazavši da "onda neka o tome razgovaraju naši predstojnici ureda".

Nije htio komentirati njegove izjave ni pisanje nakon izbijanja afere Janaf .- To je njegova (Milanovićeva) stvar. Čemu da se miješam, dodao je.

Ponovio je kako se čini da predsjednik i oporba imaju reakcije kao da ne vjeruju da institucije rade svoj posao.

Ne zna zašto su učestale reakcije predsjednika Republike te kaže da je to pitanje za Milanovića. - Ne znam ništa više nego vi, ali pratim. Nije bila ista reakcija kad je bio slučaj (Josipe) Rimac, recimo, dodao je.

Za predsjednikove izjave Plenković kaže da su njegova stvar te ponavlja kako bismo "imali revoluciju" da je on izgovorio stvari koje je govorio predsjednik. - Demonstracije protiv Lukašenka u Bjelorusiji bile bi kamilica, smatra premijer.

HDZ ide u nastavak unutarstranačkih izbora i želi da organizacija na lokalnoj razini dobije novo vodstvo s novim legitimitetom. - HDZ ide na cilj od najmanje 13 do 14 županija. HDZ-u se otvara mogućnost nekoliko velikih gradova, uključujući Zagreb, Split, Osijek, Rijeku. Postavili smo cilj prije nekoliko godina da dođemo na vlast u najvećim gradovima u Hrvatskoj, otkrio je Plenković ambicije stranke, no imena mogućih kandidata nije htio otkrivati.

Za novog predsjednika SDP-a Peđu Grbina kaže da je pao na ispitu pravnog aspekta jer je kao pravnik mogao znati da je prijedlog o osnivanju istražnog povjerenstva izvan okvira zakona. - Vidim da mu se događa gotovo identičan scenarij kao prethodniku Bernardiću, opet ima dva kluba u jednom klubu, zaključio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:46