OBRAT

PLENKOVIĆ RAZGOVARAO S DODIKOM: Mijenja se trasa autoceste kroz Republiku Srpsku, kuće hrvatskih povratnika ipak se neće rušiti

 
Milorad Dodik (lijevo) i Andrej Plenković (desno)
 CROPIX/REUTERS

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) iz reda Hrvata Josip Jerković izjavio je u petak da se kuće hrvatskih povratnika u općini Modriči neće rušiti jer će se izmijeniti trasa buduće autoceste, nakon razgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika te zauzimanja hrvatskih političkih predstavnika u tom entitetu.

Podsjetimo, o ovom je slučaju Jutarnji list pisao ranije ovog mjeseca.

"Ide izmjena te trase. To mi je u razgovoru potvrdio gospodin Dodik s kojim je hrvatski premijer Andrej Plenković jučer razgovarao o ovome problemu te zatražio promjenu trase autoceste", rekao je Jerković Hini.

Dio autoceste od Banja Luke prema granici sa Srbijom trebala je proći središtem naselja Garevca, Donjih Kladara i Čardaka zbog čega bi se moralo srušiti više od 100 kuća obnovljenih nakon rata u BiH.

"Zahvaljujući upornome radu hrvatske diplomacije, ali i mještana te predstavnika Hrvata u RS-u kuće hrvatskih povratnika ostat će netaknute", istaknuo je Jerković.

Nekoliko hrvatskih naselja u Modriči, na teritoriju RS-a, teško je stradalo u ratu 1990-tih. Gotovo sve kuće u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari, u kojima je živjelo oko osam tisuća ljudi, uništene su, a stanovništvo je prognano.

Povratak je godinama opstruiran, no najuporniji su ipak uspjeli obnoviti svoje domove, pa u Garevcu sad stalno živi oko 150 Hrvata.

Da je o ovoj temi Plenković razgovarao s Dodikom, tijekom petka navečer na Twitteru je potvrdila i Vlada RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 16:07