SUSRET NA BLEDU

Plenković razgovarao sa Schmidtom: ‘Istaknuli smo važnost nastavka reformskog procesa u BiH‘

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH na Bledu je sudjelovao na panelu čelnika jugoistočne Europe

Andrej Plenković i Christian Schmidt

 Twitter

Bosna i Hercegovina imat će dobru budućnost ako će njezini politički akteri surađivati, rekao je u ponedjeljak visoki predstavnik međunarodne zajednice u toj zemlji Christian Schmidt na početku Bledskog strateškog foruma.

Nijemac je u izjavi novinarima uoči početka konferencije naglasio da je zapadni Balkan prostor s potencijalom za suradnju te da je optimističan o budućnosti Bosne i Hercegovine.

„Svi koji razmišljaju o svojim pozicijama moraju vidjeti da će BiH imati dobru budućnost budu li svi surađivati, to je ključna poruka”, kazao je Schmidt.

Naglasio je kako stanovnici BiH žele sigurnost, posao i dobru perspektivu, a ne rasprave o pojedinačnim interesima.

On je sudjelovao na panelu čelnika jugoistočne Europe na kojem su bili i premijer Andrej Plenković te predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

U raspravi su sudjelovali i kosovski premijer Albin Kurti i srbijanska premijerka Ana Brnabić, predsjednik slovenske vlade Robert Golob, crnogorski premijer Dritan Abazović i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

"Na Bledskom strateškom forumu susret s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom. Vlada RH i Vijeće ministara kvalitetno surađuju u nizu područja. Istaknuli smo važnost nastavka reformskog procesa u BiH radi ubrzanja europskog puta i funkcionalnosti zemlje", objavio je na društvenim mrežama premijer Plenković nakon razgovora sa Schmidtom.

Schmidt će sutra biti uvodničar na panelu o zapadnom Balkanu na kojem će, između ostalih, govoriti šef diplomacije BiH Elmedin Konaković, srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i posebni predstavnik Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Na Bledu je i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman koji će u utorak sudjelovati na radnom sastanku s ministrima vanjskih poslova zapadnog Balkana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:39