ODGOVOR EPPO-U

Plenković razmještao mikrofone i ‘crtao‘ tko ima nadležnost nad kojim istragama u Hrvatskoj

Šef HDZ-a je odgovorio i na kritike glavne europske tužiteljice

Andrej Plenković

 Screenshot/N1

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je odbacio tumačenja da radi pritisak na Ured europskog tužitelja (EPPO) i na DORH svojim inzistiranjem da se utvrdi u čijoj je nadležnosti istraga o eventualnim zlouporabama na Geodetskom fakultetu, ponovno pozvavši DORH da se očituje.

Poručio je to u izjavi nakon sjednice Šireg predsjedništva HDZ-a, na kojoj je većina pitanja bila povezana s jučerašnjim intervjuom glavne europske tužiteljice Laure Kovesi na televiziji N1, u kojem je, govoreći o slučaju na Geodetskom fakultetu, izjavila da o nadležnosti Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) ne odlučuju vlada, parlament, političari ni poslovni ljudi već pravosuđe, ocijenivši takve poruke pritiskom.

Novinari su Plenkovića tražili komentar njezinih izjava, a on je odbacio tumačenja o pritisku rekavši da na pitanja o cijelom slučaju na Geodetskom fakultetu odgovara temeljem novinarskih pitanja te ponovno pozvao DORH da se očituje o nadležnosti.

image
Ranko Šuvar/Cropix

"Nema nikakvog pritiska. Ne znam uopće odakle ta teza i tko to tako može doživjeti. Najvažnije da se svako drži svojih nadležnosti", rekao je premijer.

EPPO i Geodetski fakultet – da, u segmentu gdje su sigurno i nepobitno utvrđene situacije i slijed korištenja sredstava iz europskog proračuna, dodao je.

A kad je riječ o slučaju 3D snimanja, ponovio je kako je nepobitno utvrđeno da niti jedan cent iz zajedničkog europskog proračuna nije potrošen niti isplaćen za projekt 3D snimanja.

DORH neka se očituje o nadležnosti

"To govori da je riječ o novcu iz proračuna RH, a ako je nešto novac RH, onda nadležnost za to ima naše Državno odvjetništvo, odnosno Uskok i oni su ti koje vi trebate pitati, ne mene", rekao je novinarima.

Na njihovu primjedbu da su pitali DORH, no da oni šute, Plenković je ponovio svoj stav da DORH "nema baš neku seriju postignuća u javnoj komunikaciji" i opetovano poručio novinarima - "pitajte DORH".

image
Ranko Šuvar/Cropix

"Mi smo najzainteresiraniji da se svaka nezakonito sankcionira bila ona nezakonitost kod trošenja europskih sredstava ili nezakonitost trošenja državnog proračuna. Međutim, sve treba raditi tijelo koje za to nadležno. Ako je počinjena nezakonitost u vezi trošenja sredstava hrvatskog državnog proračuna, onda je nadležan Uskok, ako je počinjena nezakonitost trošenja europskih sredstava, nadležan je EPPO", poručio je.

Odbacio je tumačenja da on svojim inzistiranjem na tome da se "pita DORH" radi pritisak, rekavši kako to govori jer ga novinari "već tri mjeseca ispituju o toj temi".

Poruka EPPO-u i DORH-u: Razgovarajte međusobno

"Ja vam tvrdim ono što je apsolutno točno i istinito. Zar vi mislite da bi ministarstva financija, graditeljstva i kulture, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje i Državna riznica predsjedniku Vlade, koji traži precizno očitovanje odakle su ti novci, rekli da je to Državni proračun, a da je u biti nešto drugo? Rekli su ono što je", poručio je Plenković.

Ponovio je i da "nitko nije zainteresiraniji" od njega kao predsjednika Vlade da se svaka nezakonitost sankcionira, a EPPO-u i DORH-u poručio "neka međusobno razgovaraju". "Nije na nama da kažemo tko je nadležan", naglasio je, ali i upozorio da on kao osoba koja ima političku odgovornost za proces obnove, treba ukazati na širu sliku.

image
Ranko Šuvar/Cropix

"Da mi netko u kontekstu izborne kampanje želi kritizirati proces obnove i da se sve svede na jedan projekt nekog snimanja, pa da je to problem za obnovu, pa bit je širina slike", rekao je.

Da je do oporbe ni jedan prozor ne bi bio obnovljen

Dotaknuo se u sklopu te teme i oporbe, rekavši kako su mu "najsmješniji ovi iz opozicije koji se odmah nadovezuju na gospođu Kovesi".

"Dakle, ponovit ću, da je bilo do Možemo!, do SDP-a, ne bi se obnovio ni jedan prozor u osnovnoj školi u Zagrebu. A budući da je bilo do Vlade koju predvodim ja i HDZ, onda nije problem", naglasio je te istaknuo postignuća u obnovi u Zagrebu i na Banovini.

"Tko se izborio za te novce, kako su oni došli?", upitao je, odbacivši tumačenje novinara da se oporba ni nije mogla izboriti za novce iz Fonda solidarnosti.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Oporba je mogla reći, prokomentirao je, možemo li vam kako pomoći da zahtjev Fondu bude još bolji, a ne tvrditi ‘ne znate ništa, mi ćemo organizirati donatorsku konferenciju‘".

Sve što se obnovilo i što će se obnoviti u Zagrebu i na Banovini se dogodilo zahvaljujući vladi HDZ-a i našim naporima, naglasio je Plenković.

Plenković je u jednom trenutku počeo razmicati mikrofone kako bi novinarima ‘nacrtao‘ tko ima nadležnost oko istrage kojeg kriminala u Hrvatskoj. Zatim je ponovno pobrojao uspjehe svoje Vlade, a onda počeo objašnjavati što je HDZ učinio za žene u politici.

Plenković: ŽO HDZ-a sugerirat će kandidate na listama do polovice sljedećeg tjedna

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak kako će se kandidacijske liste HDZ-a formirati na temelju prijedloga županijskih organizacija (ŽO), koje do sredine sljedećeg tjedna imaju rok sugerirati kandidate i kandidatkinje na listama.

“Zatražili smo od svih županijskih organizacija da do sredine sljedećeg tjedna sugeriraju kandidate za izborne liste, to je uobičajena procedura u okviru HDZ-a”, istaknuo je Plenković u ponedjeljak nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Razgovori o kandidatima na HDZ-ovim listama u svim izbornih jedinica vodit će se na temelju prijedloga koji dolaze od županijskih središnjica.

“Imamo velik broj potencijalnih kandidatkinja i kandidata, i s te strane mislim da će sve biti dobro”, poručio je Plenković.

Na novinarsko pitanje zašto HDZ za svoje nositelje lista u izbornim jedinicama nije odabrao nijednu ženu, Plenković je poručio da je teza da HDZ ne vodi računa o političkom pozicioniranju žena, “fabricirana teza” i “jednostavno lažna”.

“HDZ je, kad je riječ o politici zaštite žena, napravio više nego cijela lijeva politička scena otkad postoji suvremene Hrvatske”, rekao je Plenković i podsjetio da je njegova Vlada ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o zaštiti nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

“Imali su međunarodnu konvenciju, konvenciju Vijeća Europe koja je bila potpisana, nisu prstom mrdnuli da bi je ratificirali, imali su cijeli mandat, nisu napravili ništa”, spočitao je Plenković oporbi.

Dodao je i da Vlada uvodi femicid u kazneni zakon, koji postoji u kaznenim zakonima samo četiri članice EU-a. “Dakle nije ga predložila ljevica, mogli su to predložiti kad god su htjeli, nisu predložili”, poručio je Plenković te dodatno podsjetio i da su iz HDZ-a iznjedrile prve žene na vodećim političkim funkcijama u zemlji.

Istaknuo je da je i ovaj put saborskoj zastupnici Zdravki Bušić bilo ponuđeno da bude nositeljica liste u 11. izbornoj jedinici, ali da je ona to odbila.

“Dakle, da je gospođa Bušić to htjela, ona bi bila. Budući do ona ona to nije htjela, onda smo odabrali da 11. izbornu jedinicu vodi gospodin Milas, koji je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske”, rekao je Plenković.

Istaknuo je i da će bivši ministar obrane Damir Krstičević biti na listi HDZ-a u 10. izbornoj jedinici.

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li opcija HDZ-u da u bilo kojem trenutnu surađuje s Domovinskim pokretom, koji je najavio deratifikaciju Istanbulske konvencije, Plenković je rekao da ta stranka nije netko s kim HDZ surađuje.

“Naravno da ne dolazi u obzir. Dakle, niti su oni politička stranka koja će to određivati, niti oni imaju bilo kakvu relevantnu političku potporu”, rekao je.

Poručio je da je Domovinski pokret, stranka koja je umjesto Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčak dovela Zorana Milanovića, i da su “ponovno u istoj vježbi”.

“Dakle, tu nema nikakve dileme. I oni nisu netko s kime mi surađujemo. Mi se borimo za što bolji rezultat HDZ-a i otklanjamo bilo kakvu varijantu da bi nam bilo tko, a kamoli oni, diktirali tempo o tome što ćemo raditi već donesenim zakonima i ratificiranim konvencijama vijeća Europe, koje podržavamo”, poručio je Plenković.

Najavio je i kako će u srijedu, ovoga tjedna, glavni državni odvjetnik Ivan Turudić dati prisegu, nakon što je ranije izglasan u Hrvatskom saboru za tu funkciju. Međutim, naglasio je da će mandat aktivirati tek po isteku mandata aktualne glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek.

Napomenuo je i da će Turudić prisegu dati na “jednoj manjoj formalnoj proceduri” koja se odvija ispred predsjednika Sabora, ministra pravosuđa i drugim najvišim pravosudnim dužnosnicima.

“Imamo glavnu državnu odvjetnicu koja je na dužnosti do kraja mandata, i budućeg glavnog državnog odvjetnika koji je izabran sukladno zakonskoj proceduri čeka da preuzme taj mandat. Neće oni sjedit u istoj sobi”, rekao je Plenković. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 15:23