SUSRET U ZAGREBU

Plenković s Bećirovićem: Hrvatskoj je u interesu stabilna i funkcionalna BiH

Plenković i Bećirović su izrazili su spremnost za daljnje jačanje dobrosusjedskih odnosa

Andrej Plenković i Denis Bećirović

 Damjan Tadić/Cropix

Hrvatskoj je u interesu stabilna i funkcionalna BiH s kojom će nastaviti graditi partnerske i prijateljske odnose, izjavio je premijer Andrej Plenković na sastanku s bošnjačkim članom predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, priopćila je vlada u četvrtak.

Plenković i Bećirović, koji je u radnom posjetu Hrvatskoj, izrazili su spremnost za daljnje jačanje dobrosusjedskih odnosa dviju država koje nastavljaju unaprjeđivati gospodarsku razmjenu te suradnju u prometu, energetici i nizu drugih područja.

U tom pogledu predstojeća zajednička sjednica dviju vlada u lipnju u Zagrebu pridonijet će rješavanju niza bilateralnih tema, stoji u priopćenju.

Dužnosnici su razgovarali o predstojećim koracima za ubrzanje europskog puta BiH nakon stjecanja statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, za što se Hrvatska najsnažnije založila na europskoj razini.

Plenković je pozdravio je formiranje vlade Federacije BiH i istaknuo potrebu nastavka političkog dijaloga o izbornoj reformi kako bi se postigla puna ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda, navodi se u vladinu priopćenju.

Bećirović se ranije u četvrtak susreo s predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je rekao kako je u hrvatskom interesu da BiH bude “prostor stabilnosti” i članica EU-a “u jednom razumnom roku”, dodavši kako Bosni i Hercegovini iz Hrvatske opasnost "ne prijeti i nikad nije prijetila".

Bošnjački član predsjedništva BiH je izjavio kako želi poslati poruku da je vrijeme za relaksaciju i unaprjeđenje odnosa između BiH i Hrvatske.

“Vrijeme je da gradimo mostove prijateljstva između naše dvije države”, rekao je Bećirović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:32