PREMIJER U BRUXELLESU

Plenković s čelnicima EU i glavnim tajnikom NATO-a: ‘Povećat ćemo našu nazočnost na Kosovu‘

Predsjednik hrvatske Vlade danas je imao sastanke s čelnicima institucija EU i glavnim tajnikom NATO-a
Premijer Andrej Plenković s belgijskim premijerom Alexanderom De Croom
 Eric Lalmand/Belga/AFP

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković danas je u Bruxellesu imao sastanke s čelnicima EU institucija, s belgijskim premijerom te s glavnim tajnikom NATO-a, a danas u nastavku posjeta sastaje se s nekoliko članova Europske komisije.

Glavne teme današnjih sastanaka bili su napori u borbi protiv koronavirusa, ubrzavanje cijepljenja koje ne ide po planu zbog kašnjenja u isporukama doza, provedba plana oporavka, konferencija o budućnosti Europe te druge teme.

Premijer Plenković i njegov belgijski kolega Alexandar de Croo upozorili su da se treba olakšati putovanje, što je za Hrvatsku kao turističku zemlju izuzetno bitno, ali da se potvrde o cijepljenju, takozvane „covid putovnice“ ne smije koristiti za diskriminaciju onih koji ne budu imali mogućnost cijepljenja.

image
Eric Lalmand/Belga/AFP

De Croo rekao je da potvrda koja bi se temeljila samo na cijepljenju “potpuno neprihvatljiva, znajući da veliki dio populacije nema pristup cjepivu”. Ali bi mogle biti prihvatljive ako bi sadržavale i podatke o testiranju, o antitijelima i dokazu da je netko prebolio covid-19. Time se složio i hrvatski premijer Plenković.

- Slažemo se da informacije koje će te potvrde sadržavati moraju biti pouzdane i da potvrde ne smiju biti diskriminatorne s obzirom na dinamiku cijepljenja u EU-u koja je dosta sporija nego što to svi želimo - rekao je hrvatski premijer.

- Za nas kao izrazito turističku zemlju strateški je cilj da se stanje normalizira. Jedan od načina je da se ubrza cijepljenje, a drugi da pošaljemo poruku da je boravak u Hrvatskoj siguran i naše ministarstvo turizma vodi kampanju u tom smislu - rekao je hrvatski premijer.

Plenković se sastao i s Predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem kojem se zahvalio za potporu koju je kao predsjednik Europskog parlamenta pružio Hrvatskoj prošle godine kada je Hrvatska imala predsjedanje Europske unije.

image
Eric Lalmand/Belga/AFP

- Izuzetno mi je drago da je završen posao započet tijekom Hrvatskog predsjedanja, dakle potpisana zajednička izjava Europskog parlamenta, Portugala kao Predsjedavajućeg Vijeća i Europske komisije o pokretanju konferencije o budućnosti Europe. Riječ je o procesu koji će uključiti brojne građane, europske institucije, nacionalne regionalne institucije a sa strane Europske Komisije će vodeću ulogu imati potpredsjednica iz Hrvatske Dubravka Šuica - rekao je hrvatski premijer.

- Zahvalio sam na potpori koju daje Hrvatskoj na putu prema Schengenu, dakle jednom od dva strateška cilja dublje integracije, i vjerujem da ćemo uz proces kojeg vodimo i unutar Vijeća dobijemo i političku podršku Parlamenta kada za to dođe vrijeme - rekao je Plenković.

- Razgovarali smo i o zemljama Jugoistočne Europe. Hrvatska podržava naše susjedne zemlje da ide naprijed prema Europskoj Uniji i učinit ćemo sve da taj proces bude brži i dobro strukturiran. Poseban interes imamo naravno za Bosni i Hercegovinu - rekao je Plenković.

image
Aris Oikonomou/AFP

Na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom se razgovaralo o jačanju zajedničke sigurnosti kao i jačanju trans atlantskih odnosa, te pripremama za Sumit NATO-a koji se održava ove godine.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg se zahvalio Hrvatskoj kao važnoj članici NATO-a za doprinos koji daje jačanju zajedničke sigurnosti, suočavanju sa zajedničkim izazovima i prijetnjama i sudjelovanju u NATO-vim misijama od Afganistana do Kosova.

- Mi smo ponosni što smo članica NATO-a i što sudjelujemo u misijama NATO-a. Bili smo u Afganistanu i sada smo i na Kosovo gdje ćemo u sljedećim tjednima i povećati našu nazočnost - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:10