POSJET MOSTARU

Plenković s Krišto i Čovićem pozdravio imenovanje nove vlade Federacije BiH

Rekao je da je potrebno žurno nastaviti razgovore političkih stranaka u BiH o izbornoj reformi, kako bi se postigla ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda

Sastanak u Mostaru

 /Twitter

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je u razgovoru s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i predsjednikom HNS-a BiH Draganom Čovićem imenovanje nove vlade Federacije BiH i izrazio očekivanje da će se nastaviti razgovori o izbornoj reformi u toj zemlji, priopćio je HNS.

Plenković je u ponedjeljak poslijepodne doputovao u dvodnevni posjet Mostaru gdje će sutra biti na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva.

Krajem prošlog tjedna imenovana je nova vlada Federacije BiH koju čine ministri iz stranaka okupljenih oko HNS-a BiH i grupacije prošnjačkih i građanskih stranaka predvođenih SDP-om BiH.

Time je deblokiran izbor nove entitetske vlade koju je osporavala najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije.

Premijer Plenković je pozdravio formiranje vlade na razini Federacije BiH te izrazio punu potporu aktivnostima Hrvatskog narodnog sabora BiH, stoji u priopćenju.

Rekao je da je potrebno žurno nastaviti razgovore političkih stranaka u BiH o izbornoj reformi, kako bi se postigla ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, dodao je.

Po Plenkovićevim riječima, pitanje reforme izbornog sustava je unutarnje pitanje BiH, stoji u priopćenju.

Hrvatski premijer najavio je i snažan angažman Hrvatske za što skorijim otvaranju pristupnih pregovora između BiH i Europske unije.

Čović i Krišto su istaknuli da je ustavne reforme bitno provesti kako bi zemlja ispunila jedan od najvažnijih uvjeta za napredovanje prema Europskoj uniji. Čović je zahvalio Plenkoviću za njegovo angažiranje da Bih dobije kandidacijski status s unijom u prosincu prošle godine na sjednici Europskoga vijeća, piše u priopćenju.

Plenković je ranije u ponedjeljak posjetio mostarsko-duvanjskoga biskupa Petra Palića i obišao izložbu vrijednih umjetnina u biskupijskoj galeriji koju je u najvećem dijelu financirala hrvatska vlada.

Kasnije večeras sudjeluje na večeri na kojoj je i posebni predstavnik EU-a za pitanja zapadnog Balkana i dijelog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Hrvatski premijer u utorak će biti na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2023. na kojoj sudjeluje više desetaka hrvatskih izlagača. Ovogodišnji partner sajma je Izrael.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 05:20