GDJE SU RUKE, IMA I STRUKE

PLENKOVIĆ S MINISTRIMA U MEĐIMURJU DODIJELIO 186 STIPENDIJA Učenici strukovnih škola dobivat će mjesečno 1500 kuna

 
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Tehnička škola u Čakovcu danas je bila domaćin troje hrvatskih ministara i premijera Plenkovića. U Međimurje su stigli kako bi učenicima triju međimurskih strukovnih škola dodijelili 186 stipendija, od ove godine u znatno većim iznosima nego ranije. Riječ je o poticanju djece na upis strukovnih zanimanja u akciji pod nazivom "Gdje su ruke, ima i struke".

Budući da će obrtnici dobivati nešto više od 1500 kuna mjesečno, što je 18.000 kuna godišnje. Novac za stipendije stigao je iz Europskog socijalnog fonda, a radi se o ukupno 250 milijuna kuna za međimurske učenike.

Premijer Andrej Plenković ove je stipendije nazvao "rezimeom brojnih aktivnosti u području strukovnog obrazovanja". - Cilj je povezati školstvo s tržištem rada i gospodarstvom – naglasio je premijer i rekao da je posao Vlade bilo stvoriti povoljniji okvir za poticanje strukovnog obrazovanja, a što je "realnijim zakonima i poreznom reformom i učinjeno". Andrej Plenković stipendije je nazvao opipljivim konkretnim dokazom koristi članstva u Europskoj uniji.

Ministar gospodarstva Darko Horvat je podsjetio da je još prije tri godine stipendije dobivalo samo 189 učenika, koji su primali 390 kuna isključivo državnog novca. Od danas će u Hrvatskoj biti ukupno 4200 stipendista strukovnih škola, a međimurski su učenici prvi kojima su one i podijeljene.

Osim znatno povećanih iznos stipendija, novost je i da će majstorima pri isplati naučničkih naknada, biti vraćeno 85 % novaca pa se ministri i premijer nadaju da će ovi te naknade ubuduće i povećati. Također, majstor od države može zatražiti i dobiti novac za kupovinu stroja ili aparata koji će koristiti naučnicima da savladaju potrebne vještine. - Majstori imaju priliku stvarati obrtnike za sebe, učenik danas sutra može biti dobar zaposlenik.

Cakovec, 140220.
U Tehnickoj skoli odrzana je dodjela stipendija ministarstva gospodarstva za ucenike koji su odlucili zavrsiti obrtnicki smjer. Na dodjeli stipendija bio je premijer Andrej Plenkovic.
Na fotografiji: stipendisti s djelom Vlade.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Ministrica obrazovanja istaknula je važnost reforme strukovnog obrazovanja "koju provodi ova Vlada".

Učenici s jedne i obrtnici i poduzetnici s druge strane zadovoljni su ovim promjenama. Još samo da, se kako je istaknuo ravnatelj škole domaćina, Dražen Blažeka, riješi pitanje politike plaća jer "teško je očekivati da će kvalitetni inženjeri pristati raditi u strukovnim školama, ako ih iza ugla čeka lakši, a znatno plaćeniji posao".

Međimurska "Auto usluga" jedna je od tvrtki s najvećim brojem učenika, njih četvero. Vlasnik Dragutin Žižek kaže da je dosad bio veliki problem s brojem učenika, ali "vidi da se nešto događa". - Fala Bogu, vidimo da je danas učenika strukovnih škola sve više, a situacija je graničila s kritičnom. Puno su godina tek rijetki učenici upisivali obrtnička zanimanja. Sad se stvari popravljaju, ali treba se dodatno napregnuti da više ne moramo brinuti o tome tko će raditi u radionicama.

Timo Vlahek prvu se godinu školuje za autoelektričara. - Htio sam raditi nešto svojim rukama, planiram raditi kod majstora, a ako Bog da jednoga dana otvoriti i svoju radionicu.

Osim učenika, novac iz Europskog socijalnog fonda dobilo je i pet srednjih škola u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, budući Centri kompetencija.

Zametak trećeg dijela porezne reforma bit će i strukovno obrazovanje najavio je ministar Darko Horvat, ministar gospodarstva. Treći dio porezne reforme ukratko je predstavio poduzetnicima na svečanoj sjednici Županijske gospodarske komore na dodjeli Zlatne kune. Stipendije za strukovna zanimanja odmaknut će se od bilo kakvog poreznog tereta, da ne bi bile opterećenje u ostvarivanju porezne olakšice roditeljima djece (u smislu onih 15.000 kuna), koja će primati te stipendije. Dakle, nema limita u iznosu stipendija za strukovna zanimanja u tom smislu.

Cakovec, 140220.
U Tehnickoj skoli odrzana je dodjela stipendija ministarstva gospodarstva za ucenike koji su odlucili zavrsiti obrtnicki smjer. Na dodjeli stipendija bio je premijer Andrej Plenkovic.
Na fotografiji: Premijer Plenkovic i ministar Darko Horvat.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Iz ESIF fonda će se broj stipendija iduće godine povećati na 5000 s dosadašnjih 3000 stipendija, a nove će iznositi 18.000 kuna godišnje po učeniku.

-Paralelno, iz istog fonda ministarstvo će dati mogućnost poduzetniku koji učenika primi u sustav strukovnog obrazovanja da plati mentora koji će raditi s djecom tijekom obrazovanja.

Pojedina firma moći će povući za tu namjenu maksimalno do 500.000 kuna. Plus toga dat ćemo priliku poduzetniku da kroz jedan dio amortizacije onih sredstava na kojima se radi edukacija prizna sebi kao poreznu olakšicu.

Ništa od toga nismo izmislili samo smo preuzeli ono što Austrijanci rade već 35 godina, kazao je ministar Horvat. (BMO) Od iduće godine 5000 stipendija od 18.000 kuna godišnje za strukovna zanimanja i naknade poduzećima za mentore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:43