SASTANAK

PLENKOVIĆ S NJEMAČKIM MINISTROM GOSPODARSTVA Založili se za stvaranje novih poslovnih prilika, uključujući i polje automobilske industrije

 Vlada RH

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i njemački ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier u ponedjeljak su potvrdili izvrsne političke odnose dviju država i sve bolju gospodarsku suradnju, založivši se za daljnji rast investicija te stvaranje novih poslovnih prilika, osobito u području energetike, automobilske industrije, industrije 4.0 i inovacija.

Na sastanku u Banskim dvorima uz predsjednika Vlade bili su ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Njemačka Božo Ljubić, priopćeno je iz Vlade.

Plenković i Altmaier potvrdili su izvrsne političke odnose Hrvatske i Njemačke kao dvije članice EU i NATO-a, kao i sve bolju gospodarsku suradnju, s obzirom da je Njemačka prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj, s više od 5 milijardi eura ukupne robne razmjene u 2018. godini.

Založili su se za dodatno intenziviranje gospodarske suradnje Hrvatske i Njemačke, kao i daljnji porast investicija te stvaranje novih poslovnih prilika, osobito u području energetike, automobilske industrije, industrije 4.0 i inovacija.

Razgovarali su i o pozitivnim gospodarskim trendovima u Hrvatskoj, Višegodišnjem financijskom okviru EU te aktualnim zbivanjima oko Brexita, navodi se u priopćenju. Dodaje se da je bilo riječi i o turizmu i uspješnoj ovogodišnjoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj, s obzirom i na velik broj njemačkih turista koji posjećuje Hrvatsku, a naglašeno je i da ukupnom jačanju odnosa Hrvatske i Njemačke pridonosi i zajednica Hrvata koji žive u Njemačkoj.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što će Hrvatska i Njemačka 2020. godine podijeliti po šest mjeseci predsjedanja Vijećem Europske unije, s dobro usklađenim programima predsjedanja za dobrobit cijele Unije.

Poručio je da se Hrvatska kvalitetno priprema za nadolazeće predsjedanje, istaknuvši da će prioriteti biti gospodarski rast i ravnomjerni razvoj svih članica EU-a, prometna, energetska i digitalna povezanost, unutarnja i vanjska sigurnost te globalna uloga Europske unije, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 14:08