VAŽAN SASTANAK

Plenković s predstavnicima ribarstva i akvakulture: ‘Opći pokazatelji su pozitivni unatoč zahtjevnim okolnostima‘

Hrvatska bilježi pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva u količini, posebice u vrijednosti izvoza

Plenković s predstavnicima ribarstva i akvakulture

 Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković utorak su u Banskim dvorima razgovarali s predstavnicima ribarstva i akvakulture pri HGK, HOK-u i HPK o stanju na tržištu i problematici otežanih uvjeta ribarstva zbog povećanih troškova, dosadašnjim mjerama pomoći te nadolazećem financijsko programskom razdoblju, priopćila je Vladina Službe za odnose s javnošću.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je, kako se navodi, važnost sektora ribarstva i akvakulture za hrvatsko gospodarstvo i zadovoljstvo činjenicom da su opći pokazatelji pozitivni unatoč zahtjevnim okolnostima. Zahvalio je pritom predstavnicima sektora na iznimnim naporima koje su uložili u godinama obilježenom pandemijom i tržišnim poremećajima, napominju iz Vlade.

Hrvatska bilježi pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva u količini, posebice u vrijednosti izvoza, pri čemu je u 2021. izvoz vrijednosno porastao više od 30 posto, navodi se i dodaje kako je u odnosu na 2016. proizvodnja u akvakulturi porasla više od 50 u količini te 45 posto u vrijednosti.

Predstavnici sektora istaknuli su brzu reakciju Vlade i resornog ministarstva glede kriznih mjera koje su omogućile nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta. Predstavili su aktualne izazove u svom poslovanju u kontekstu utjecaja porasta cijene energenata i troškova proizvodnje na likvidnost i opstojnost, dodaje se u priopćenju.

Iz Vlade napominju kako će se u slijedećem razdoblju analizirati mogućnosti dodatne potpore i daljnjeg rasterećenja ribara te pokrenuti dodatna međuresorna rasprava u cilju osiguravanja likvidnosti proizvođača te očuvanja radnih mjesta.

Podsjećaju kako je zbog posljedica pandemije, s kojima se nosi sektor ribarstva, za jačanje otpornosti i održivosti ribara, proizvođača i prerađivača u sektoru ribarstva i akvakulture ukupno isplaćeno 272 milijuna kuna potpore. Ovim mjerama omogućena je, navode, privremena obustava ribolova, isplaćena kompenzacija radi smanjenja vrijednosti prodaje te osigurana likvidnost za daljnje poslovanje i očuvanje radnih mjesta kroz 23 milijuna kuna potpore koju je koristilo više od 800 poduzetnika.

Povrh navedenog, napominju iz Vlade, provode se redovne mjere u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo te je u aktualnom programskom razdoblju isplaćeno 1,42 milijarde kuna potpore.

U novom programskom razdoblju do 2027. za hrvatski sektor ribarstva i akvakulture osigurano je 2,6 milijardi kuna, a na sastanku su posebno istaknute nove mjere od strateške važnosti, uključujući napore u povećanju konzumacije proizvoda ribarstva i akvakulture te potpora mladim ribarima, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:39