SUSRET

Plenković s ruskim ambasadorom: Razgovarali su i o odobrenju ruskog cjepiva Sputnjik V u EU

EMA je ranije izvijestila da su proizvođači ruskog cjepiva iskazali interes da se podvrgne recenziji u Europi
Andrej Plenković i Andrej Nesterenko
 Vlada RH/Twitter

Premijer Andrej Plenković danas se sastao s ruskim veleposlanikom u Hrvatskoj Andrejem Nesterenkom, a vijest o sastanku objavio je na Twitteru.

- S ruskim veleposlanikom u Hrvatskoj Andrejem Nesterenkom o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i Rusije, borbi protiv covida, kao i namjeri za predaju zahtjeva EMA-i za odobrenje ruskog cjepiva - napisao je Plenković.

Podsjetimo, Europska agencija za lijekove (EMA) priopćila je da do sada nije primila zahtjev za odobrenje cjepiva protiv covida-19 Sputnjik V, te da su proizvođači ruskog cjepiva izrazili interes da se ono trenutno podvrgne recenziji u Europi.

Europski regulator dodaje da su "proizvođaču dostavili znanstveni savjet, odnosno najnovije regulatorne i znanstvene smjernice za razvoj cjepiva" te da je Sputnjik V na listi lijekova i cjepiva protiv covida-19 za koje su dostavljeni ti savjeti i smjernice.

Iz EMA-e su poručili da je sama procedura razmatranja rezervirana za lijekove i cjepiva koji najviše obećavaju i da će javnost biti obaviještena ako započne takva procedura za Sputnjik V.

Prema riječima direktora Ruskog direktnog investicijskog fonda (RDIF) Kirila Dmitrijeva, Rusija je već podijelila podatke o zadnjoj fazi kliničkih ispitivanja s regulatornim tijelima više zemalja te je započela postupak podnošenja zahtjeva EMA-i za odobrenjem cjepiva u Europskoj uniji.

Prema recenziji stručnjaka objavljenoj u časopisu The Lancet, cjepivo Sputnjik V od dvije doze je učinkovito 91.6 posto protiv simptomatskog covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:06