POMOĆ BRODOGRADNJI

Plenković sa sastao s direktorom Metinvest Grupe: Hrvatskoj povoljni ugovori za dostavu čelika

"Hrvatska država je naš veliki prijatelj, a premijer Andrej Plenković je mnogo napravio za našu državu‘ - kažu Ukrajinci
Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj, Kirilić Vasilj, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, premijer Andrej Plenković i predsjednik Uprave Metinvesta Jurij Riženkov

Mogućnosti suradnje jadranskih brodogradilišta s ukrajinskom tvrtkom, osnivanje moguće specijalizirane čeličane u Hrvatskoj te jačanje međudržavne suradnje na području energetike i turizma bile su glavne teme današnjeg sastanka premijera Andreja Plenkovića s Jurijem Riženkovom, glavnim izvršnim direktorom ukrajinske metalurške Metinvest Grupe sa sjedištem u Mariupolju, Kirilićem Vasiljem, izvanrednim i opunomoćenim veleposlanikom Ukrajine u RH, te Ivicom Pirićem, počasnim konzulom Ukrajine u Hrvatskoj.

"Sastanak je bio kvalitetan i konstruktivan, a jedna od važnih tema bila je mogućnost dugoročne suradnje i opskrbe hrvatskih brodogradilišta čelikom iz naše kompanije pod kompetitivnim uvjetima. Premijer Plenković dao je punu podršku takvim planovima i ako se hrvatska brodogradilišta budu razvijala i rasla, mislim da možemo ostvariti dobru suradnju", rekao nam je glavni izvršni direktor ukrajinske tvrtke koja je, sukladno rezultatima za 2017., deseta u svijetu po proizvodnji željezne rude te 42. u svijetu po proizvodnji čeličnih proizvoda i poluproizvoda. U 2019. Grupa je imala prihode od 10,7 milijardi dolara i EBITDA (dobit prije oporezivanja, amortizacije i kamata) od 1,2 milijarde eura. Krovna, vlasnička kompanija Metinvest B.V. ima sjedište u Nizozemskoj, a vlasnici Grupe su SCM Holdings u vlasništvu Rinata Ahmetova i Smart Group u vlasništvu Vadima Novinskog, velikih financijsko-industrijskih kompanija u Ukrajini.

Na naše pitanje što znači termin "kompetitivni uvjeti" kada je riječ o dobavi čelika za hrvatska brodogradilišta, Jurij Riženkov odgovorio je kako se tu ne radi o prodaji proizvoda ispod cijene, nego da "dugoročni ugovori svakako nose sa sobom povoljnije ugovore za obje strane, nego kada se radi o kratkoročnim ugovorima i kratkoročnoj suradnji". "Osim toga, mi imamo tvornice u SAD-u i Europskoj uniji, pa tako i u Italiji. To nam omogućava da Hrvatskoj ponudimo povoljne ugovore za dostavu čelika iz Ukrajine jer su tamno povoljniji uvjeti proizvodnje, a u slučaju potrebe za brzom dostavom može se uključiti naša talijanska tvornica. Nadalje, ako se uspostavi dobra i dugoročna suradnja s hrvatskim brodogradilištima, razmotrili bismo i mogućnost kupnje ili gradnje nove specijalizirane čeličane za obradu čelika za jadransku brodogradnju.

To su samo neki od aspekata suradnje o kojima smo pričali na produktivnom sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem kojeg smatramo prijateljem naše države i ambasadorom Ukrajine u Europskoj uniji", rekao nam je Riženkov nakon sastanka s predsjednikom Vlade. Prema njegovim riječima, ukrajinska metalurška kompanija uspješno već godinama surađuje s hrvatskom IT tvrtkom SPAN, a trenutačno pregovora s još nekoliko drugih hrvatskih IT kompanija, prvenstveno u sklopu suradnje na projektima koji se tiču digitalne sigurnosti.

Kirilić Vasilj, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine u RH, rekao nam je kako je iznimno zadovoljan sastankom te se nada da će Ukrajina i Hrvatska značajno poboljšati suradnju, pogotovo u sektorima energetike, brodogradnje i turizma. "Hrvatska država je naš veliki prijatelj, a premijer Andrej Plenković je mnogo napravio za našu državu. Želimo razvijati te prijateljske i dobre odnose i siguran sam da će to biti i na korist naših gospodarstava", istaknuo je Vasilj.

Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj, ustvrdio je, pak, kako bi istodobna suradnja hrvatskih brodogradilišta s Metinvestom u dobavi čelika te sa Smart Holdingom Vadima Novinskog na području brodogradnje omogućila domaćoj brodograđevnoj industriji jaku kompetitivnost na globalnom planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:33