PREMINULI ŠEF EU PARLAMENTA

Plenković: ‘Sassoli je bio velik političar, velik čovjek, Talijan, Europljanin, prijatelj Hrvatske‘

Preminuo je 11. siječnja u bolnici u Avianu gdje je bio od 26. prosinca "zbog teških komplikacija disfunkcije imunološkog sustava"

Pogreb preminulog predsjednika EP-a Davida Sassolija

 Vincenzo Pinto/AFP

David Sassoli "bio je velik političar, velik čovjek, Talijan, Europljanin, prijatelj Hrvatske", rekao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak uoči odavanja počasti pokojnom predsjedniku Europskog parlamenta.

David Sassoli "bio je veliki političar, veliki čovjek, Talijan, Europljanin, prijatelj Hrvatske, čovjek s kojim sam radio u EP-u prije nekoliko godina, predsjednik EP-a u vrijeme prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a i, naravno, kolega s kojim sam se često viđao na početku svakog Europskog vijeća", rekao je Plenković novinarima u Strasbourgu.

David Maria Sassoli, rođen u Firenci 30. svibnja 1956., bio je dugogodišnji novinar prije nego što je 2009. izabran u EP, a desetljeće poslije zasjeo na čelo te institucije.

Preminuo je 11. siječnja u bolnici u Avianu gdje je bio hospitaliziran od 26. prosinca "zbog teških komplikacija disfunkcije imunološkog sustava".

Plenković je dodao da je Sassoli bio čovjek koji "nas je dobro poznavao, podržavao put Hrvatske i prema šengenskom prostoru i prema europodručju".

"S obzirom da je riječ o čovjeku koji se istinski davao i gradio mostove u ovoj kući europske demokracije, a to je EP, i osobno mi je žao da nas je prerano napustio", rekao je hrvatski premijer.

Plenković se prije odavanja počasti pokojnom predsjedniku EP-a susreo s obnašateljicom dužnosti predsjednice EP-a Robertom Metsolom koja bi mogla naslijediti Sassolija.

"Vjerujemo da će EP pod njezinim predsjedanjem u prvoj polovici 2022. usvojiti pozitivno mišljenje o pristupanju Hrvatske u eurozonu", tvitao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2022 00:07