TEMA - DRON

Plenković sazvao sastanak s predstavnicima parlamentarnih stranaka, oporba se pobunila zbog lokacije

Tema sastanka kojeg je sazvao premijer je pad sovjetskog drona u Zagrebu

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković sazvao je za sutra u 9 sati u Banskim dvorima sastanak sa svim predstavnicima parlamentarnih stranaka, potvrđeno nam je u Vladi.

Tema sastanka je pad sovjetskog drona u Zagrebu.

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković odmah je poslala priopćenje u kojem je ocijenila kako je loša praksa da se takvi sastanci održavaju u Vladi, a ne u Hrvatskome saboru.

"Hrvatski sabor je najviše kolektivno političko tijelo u Hrvatskoj, a ne Vlada. Premijer s izvješćima o stanju u državi, kao i s traženjima šire potpore od strane oporbe, treba dolaziti u Sabor. Osim plenarne sjednice, Sabor ima svoje Predsjedništvo koje nije jednostranačko, nego odražava i većinu i opoziciju - rekla je Orešković, dodajući da su klubovi zastupnika i predstavnici parlamentarnih stranaka upravo u Saboru, a ne u Vladi.

"Unaprijed tražimo da se ubuduće takvi sastanci na molbu premijera održavaju u Saboru, uz supoziv predsjednika Sabora. To je jedino mjesto gdje nitko nikome ne dolazi "na poklonstvo" nego u njemu svi ravnopravno služimo građanima. I nije stvar u cjepidlačenju i detalju, nego u ispravnom pogledu na demokraciju. Posebno u pogledu na demokraciju izloženoj velikim iskušenjima i krizama. Sljedeći i svaki sljedeći sastanak premijera s parlamentarnim opcijama treba se održavati u Hrvatskom saboru - rekla je Orešković.

Iako će se, kako je poručila, predsjednica Kluba Centra i GLAS-a odazvati pozivu u dobroj vjeri i bez "fige u džepu", Centar u svakoj kriznoj situaciji promiče konstruktivne pristupe.

"Podsjetit ću da smo u vrijeme lošeg vođenja situacije oko COVID-a predlagali svojevrsni stožer nacionalnog jedinstva. Kad je riječ o vanjskoj politici upozoravali smo da je nužna suradnja i koordiniranost u istupima predsjednika i premijera, posebno zbog lošeg i nedorečenog ustavnog rješenja između te dvije vlasti. Umjesto toga mi usred ratne krize imamo nedopustivu javnu kaotičnost koju predvode najviši državni dužnosnici. Došli smo i do dvije paralelne suprotstavljene linije zapovijedanja Hrvatskom vojskom", upozorila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:23