VEĆE PLAĆE

Plenković se dogovorio sa šefovima sindikata, otkrio što je ponuđeno: ‘Ovo je značajan iskorak‘

O uvjetima koje je Vlada ponudila još će odlučivati članovi sindikata u četvrtak i petak

Andrej Plenković

 Ronald Gorsic/Cropix

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu navečer nakon višesatnog pregovaračkog sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi da je dogovoreno povećanje osnovice za plaće za šest posto od 1. listopada te još za dva posto od travnja 2023.

Uz to dogovoreno je povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, povećanje regresa s 1500 na 1750 kuna te dara za dijete s 600 na 754 kune, rekao je premijer rezime razgovora, zahvalivši sindikatima na kompromisu.

Povećanje osnovice za šest posto stajat će 600 milijuna kuna, a osigurat će se rebalansom proračuna i preraspodjelama dok će za povećanje od dva posto trebati 500 milijuna kuna.

Dogovoreno je također da se formalni pregovori u idućoj godini nastave u trećem tjednu rujna. Plenković je zahvalio sindikatima na kompromisu i konstruktivnim razgovorima.

O ovim će uvjetima koje je Vlada ponudila još odlučivati članovi sindikata.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, ocijenila je da je došlo do značajnog iskoraka u ponudi Vlade.

- Svi sindikati su se izjasnili da će ići na referendum ili izjašnjavanje svojih članova, neki će odraditi odluke i na svojim tijelima. O rezultatima ćemo izvijestiti u ponedjeljak kako bismo mogli potpisati u 16 sati te kako bi se mogao primijeniti rast od 1. listopada, kazala je Šprem dodajući da je konačna odluka uvijek na tijelima sindikata.

image

Sanja Šprem, Andrej Plenković

Ronald Gorsic/Cropix

Sindikati su najavili da će provesti izjašnjavanje u četvrtak i petak, i ako se potvrdi odluka u ponedjeljak slijedi potpisivanje sporazuma.

- Na svakom od člana je da rezonira kompletnu ponudu. Napominjem, došli smo do iskoraka u odnosu na prošlu ponudu, dodala je.

Plenković je odgovorio na pitanje upućeno sindikatima boje li se da iduće godine Vlada, kao i u prošloj krizi, neće ispuniti obećano.

- Nije ovo 2008. Ovo je je jedna velika kriza s kojom živimo sada već treću godinu. Kriza covida, energetska kriza, prehrambena kriza, kriza inflacijskih pritisaka, ali kriza s kojom se nosimo. Ova kriza dolazi u trenutku kada će Hrvatska za dva mjeseca postati članica europodručja, kada smo devet i pol godina u članstvu EU, nakon politike odgovornog upravljanja naše Vlade, u trenutku kada smo proteklih godina izašli iz procedure prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža i osigurali zemlji najveći kreditni rejting u povijesti…, nabrojao je predsjednik Vlade.

- Ne mislim da trebamo gledati na takav način i zazivati nekakav negativan scenarij, rekao je Plenković na pitanje može li Vlada pojačati ponudu ako članstvo odbije ponudu Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:37