PREDSJEDNIK MILANOVIĆ

‘Plenković se na kninsku Tvrđavu prvi put uspeo 2016., uspio se čak i junački skljokati‘

Milanović je odgovorio na Plenkovićev komentar njegove inicijative da se Oluja obilježi negdje dalje, a ne u Kninu
Zoran Milanović

Predsjednik Zoran Milanović javio se na Facebooku i prozvao premijera Andreja Plenkovića kojeg naziva "promotorom prava na laž".

U statusu se osvrnuo na Plenkovića koji je jučer u intervjuu za RTL Danas komentirao Milanovićev prijedlog da se Oluja ne bi trebala održavati svake godine u Kninu, nego recimo svakih pet godina, te je predložio da proslava ove godine bude u Glini.

- Vidim da on stalno govori o Kninu na jedan način kao da je to kolodvor i otprilike kasarna i to je sve, rekao je, među ostalim, Plenković.

Milanovićevu objavu niže prenosimo u cijelosti:

- Masovni komunikator Plenković, promotor prava na laž još od svojih maturantskih dana, svrstava sada sebe i među autentične tumače bitaka iz Domovinskog rata. Pa omalovažava prijedlog da se “Oluja“ obilježava i u drugim gradovima u kojima su se vodile junačke bitke u Domovinskom ratu, a ne samo u Kninu, proglašavajući sebe - riječima „mnogi od nas drukčije gledaju na Knin“ - skoro pa ratnim zapovjednikom.

Inicijativu da se „Oluja“ slavi i tamo gdje su poginule stotine hrvatskih branitelja, kod Petrinje i Gline recimo, predložili su mi ratni generali i zapovjednici koji su vodili oslobađajuće bitke. Valjda je važnije slušati njih nego onoga koji se na kninsku Tvrđavu, politički dobro sračunato, prvi put uspeo 2016. kada se uspio čak i junački skljokati.

Godinama nakon „Oluje“, osim prve godišnjice 1996., u Kninu se slavilo nije, pobjedu nisu tamo obilježavali ni predsjednik Tuđman ni sami ratni zapovjednici, što nimalo ne umanjuje važnost Knina u Domovinskom ratu. Ako Plenković zna tko je organizirano tih godina dolazio u Knin, neka mi kaže. Ali ne pamtim, a vjerujem ni itko drugi, da se Herojski zec u znak prosvjeda tamo lancima omotao u kolovozu 1997. Jer, nema na svijetu tog sredstva masovne komunikacije kojim bi se on mogao ugurati među one kojima danas tepa „mnogi od nas“, napisao je Milanović.

U intervjuu za RTL Danas Plenković je jučer ovako komentirao Milanovićev prijedlog:

- Mnogi od nas drukčije gledaju na Knin, na njegovu ulogu, na Zvonimirov grad, na kninsku Tvrđavu, na simboliku zastave na kninskoj tvrđavi 5.8. Dakle, sve su to drukčiji pogledi. Poštujemo mi, naravno, i sve druge trenutke i bitke Domovinskoga rata jednako. Ako je jedna Vlada napravila nešto za dignitet Domovinskog rata, vrlo konkretno, za hrvatske branitelje, za obilježavanje baš svakog događaja, onda pogledajte što je proteklih pet godina radio potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja i zapovjednik Tigrova Tomo Medved, onda ćete vidjeti jasna i precizna postignuća naše Vlade u tom pogledu. A da o pravima branitelja ne govorim, o jačanju Hrvatske vojske, ulaganja u policiju, ulaganja u vojsku, mislim da su tu stvari sasvim jasne. Pritom smo Vlada koja svjesno i namjerno želi imati nacionalne manjine, uključujući u srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 18:18